De eerste midfondvlucht

Zaterdag start de midfond alweer, een duivenseizoen vliegt echt voorbij. Of ze los gaan dit weekend is moeilijk te zeggen, maar dat het een waaivlucht wordt, is zeker. Er zijn liefhebbers die dat machtig vinden, dus die kunnen dit weekend hun slag slaan, zou je zeggen.

Hier gaat de duif met een gebroken poot weer meedoen. Hij heeft alleen 145 km gevlogen tijdens de eerste vlucht. Deze week traint hij weer mee, dus zaterdag krijgt hij 328 km voor zijn kiezen.

De jonge duiven gaan steeds beter vliegen, al kwijlt er hier en daar wel één. Die vallen binnen enkele weken snel genoeg af als ze voor het eerst één voor één op 5 km worden gelost. Het is hier aanhaken of afhaken, pardon heb ik er niet mee.

De wind is bepalend op de concoursen, al kan er in elke richting wel een verwaaide duif vallen. Het gros valt waar de wind het gunstigst staat, dat is een kwestie van uitslagen lezen en vaststellen.

Persoonlijk heb ik weinig met waaivluchten; ze komen terug, vliegen gemakkelijker ergens tegenaan en de goede duiven blijven vaak achter. Maar als je bij de kampioenen wilt horen, zal je elke vlucht goed moeten pakken, zo simpel is dat.