Nieuw jaar, nieuwe kansen

Volgende week beginnen we, iedereen zit weer vol goede moed en strijdplannen. Toch zal het in het begin bij vele niet uitpakken zoals verwacht. Wat ik dan doe is niet panikeren en uitsluiten of de duiven iets mankeren. Zijn ze gezond? Wacht dan gewoon af tot ze in orde geraken. Vaak gaat dat sneller dan je denkt.

De Grand Prix vluchten zijn mijn voornaamste doel dit jaar. Je moet toch plannen maken, vandaar. Natuurlijk wil ik altijd winnen wanneer ik meedoe, maar dat willen mijn concurrenten ook, dus dat zal heus niet altijd lukken.

Ik heb jaren gekend waarin ik vaak de 1e won, maar ook jaren dat ik er geregeld naast greep en de 2e prijs pakte. Vaak gaat het om secondes. Als je de wind enigszins tegen hebt en de duiven komen om, dan kan iemand die net 3 km om woont in de goede lijn liggen en de 1e prijs voor je neus wegkapen.

Ik zie de 2e plaats nu eenmaal als 1e plaats van de verliezers, maar ik kan ook snel relativeren. Als er iemand sneller is die dag, dan is hij gewoon de beste en zijn er de week erop nieuwe kansen.

Ik speel allround en vind dat mijn duiven moeten kunnen winnen van 145 km, maar ook van 700 km. Een duif die dat niet in zich heeft, wil ik niet hebben. Ook bij de jonge duiven wil ik er van de eerste tot de laatste vlucht bij zijn. Vorig jaar begon ik op de eerste vlucht van 92 km met 1e t/m 17e en de laatste vlucht van 451 km met 1e t/m 16e, beide in het samenspel.