Massa is kassa

Het eerste wat ik zondagochtend doe is de uitslagen in België bekijken. Het lijkt erop dat ook daar de gekte toegeslagen is met sommige 151 mee, 227 mee… Zelfs de kleinste Quiévrain speler heeft zijn kolonie verdubbeld.

Eén ding is zeker: de meeste gaan hier niet beter van spelen, op enkele na die altijd met veel duiven hebben gevlogen. Met veel duiven spelen vereist vakmanschap, want overzicht is er niet. Met veel duiven slecht spelen is echte ellende en liefhebbers haken dan sneller af omdat ze er niets meer aan vinden en door de bomen het bos niet meer zien.

Hier zitten nog 58 oude vliegduiven en dat zijn er voor mij duidelijk teveel. Jonge duiven lopen er ieder jaar veel rond, maar hun hokken zijn ook veel groter. Bij de oude duiven heb ik een hok van 4,5×3 meter en bij de jonge 13×3 meter. Daar komt bij dat de meeste jongen maar een half jaar op het hok verblijven.

Ik kom weinig bij de jonge duiven, alleen de zitplekken maak ik eenmaal daags zuiver met een stofkapje op en klaar. Ik kan slecht tegen de schilfers van de nieuwe pluimen, dus ik vermijd dat hok zoveel mogelijk.

Tellen doe ik ze niet, maar als er een vreemde tussen loopt, zie ik dat gelijk. Als er één weg is, ook. Wanneer ik ze binnen roep en eten geef, observeer ik de boel vanuit de buiten ren. Zodoende zie ik snel wat er mis is. Een gezonde duif hoort mee te eten met de rest. Eet er één niet mee, dan is het een vreemde of een zieke.

Als de duiven ziek zijn, ruik ik dat meteen. Dat doe ik ook als ze in orde zijn, dan hangt er een herkenbare zweetlucht in het hok na de training en voelen de duiven klam aan.

Openingstijden in het vliegseizoen

Aankomend weekend begint ook hier het vliegseizoen en daarom veranderen de openingstijden vanaf aanstaande zaterdag, namelijk van 08.00 tot 10.00 uur. Op woensdagen zijn we open van 15.00 tot 17.00 uur.

Octavit

Wij ontvangen veel bestellingen en vragen omtrent de Octavit. De eerste oplage kwam afgelopen week, maar die hebben we helaas weer terug moeten sturen wegens een productiefout. Ons is verteld dat we binnen twee weken nieuwe krijgen. Hier balen we van, maar de Octavit wordt pas vanaf 250 km gegeven, dus nog geen man over boord.