De natuur

De natuur is in volle gang; de vogeltjes fluiten en de planten komen in knop. Nog even en Rutte krijgt een probleem wanneer hij de mensen om 21u wil opsluiten. Als het warm en langer licht wordt buiten, vermoed ik dat het land in opstand komt.

Zo is er bij menig duivenmelker een stressperiode aangebroken. Het dagelijkse buffet op hun toekomstige kampioentjes is geopend. De kromsnavels jagen massaal. Ik had het er onlangs met Ben de Keijzer over, onze roofvogelexpert. Hij zei dat dit komt omdat zij nu aan het paren zijn en om indruk op hun partner te maken, brengen ze alle dagen verse prooi.

Volgens hem is het beter om de duiven enkele keren per week op 10 km te lossen in plaats van bij huis los te laten. Maar ja, met net buitenkomende jongen is dat geen optie en met oude duiven geen slimme zet, denk ik. Toch zeker niet omdat we nog geen definitieve startdatum van de wedvluchten hebben.

Ook hier zijn zo’n tien jongen weg, opgegeten of opgeschrokken door een aanval. Alles is gestempeld, maar geen telefoon gehad tot nu toe. Ik lig daar normaal niet wakker van, want ik ben geen voorstander van wegvliegers, maar van jongen die net buiten komen en amper enkele kilometers van huis zitten, kan je nog niets zeggen.

Ook mijn beste jaarling en jonge doffer van het afgelopen jaar zijn ten prooi gevallen. Het is niet anders. Ik kan er de duiven niet voor vasthouden, ze kunnen op de wedvluchten ook sneuvelen. Ze komen dan langs tal van gevaren zoals al die draden, roofvogels of een groep bezeten Franse jagers. Zelfs een criminele bende die ze onderweg met netten probeert te vangen.

Jan Timmermans woont in een echt probleemgebied waar de roofvogels in de bomen zitten te wachten tot hij ze los laat. Alle dagen duikt hij eronder, de jongen zitten gewoon in een ren en gaan pas los wanneer ze enkele maanden oud zijn. Toch vangt hij ze niet weg. Zijn beste seizoenen zijn die wanneer er het hardst op de duiven gejaagd wordt. De duiven zijn alert en trainen gemakkelijk. Wanneer ze vallen kunnen ze immers gepakt worden, dus het is vallen en ze stormen naar binnen. Elk nadeel heb se voordeel zou een wijze voetballer zeggen.