Het weer is top

Eigenlijk kan je voor duiven geen beter weer hebben dan nu; een lichte nachtvorst en overdag volop zon.

De oude duiven zitten sinds gisteren op weduwschap. De doffers waren bij de ochtendtraining om 8u al meer dan een half uur uit zicht en kwamen hoog in de wolken terug. Dat zulke duiven gezond zijn, hoeft eigenlijk niet door een dierenarts te worden bevestigd, maar ik neem het zekere voor het onzekere.

De duiven hebben na de paratyfuskuur en entingen in oktober alleen een geeltablet en luisdruppel gekregen. Verder alleen de eigen bijproducten en daar redden ze zich prima mee. Door de eigen voeding en bijproducten lijken ze gemakkelijker gezond en in conditie te blijven, iets wat jaarrond noodzakelijk is. In de moderne duivensport is geen ruimte meer om rustig achterover te leunen.

Een goede tip van mijn kant: in de pot Prestavit zit een maatschep en die kan je ook gebruiken om precies de juiste hoeveelheid voeding per duif af te meten, zowel voor in de ochtend als avond. In het seizoen moet je drie dagen voor het inmanden na de laatste voederbeurt nog een maatschep NPO-mix extra geven, dan krijgen ze in totaal drie maatschepjes per dag. Zie hier hoe ik dat doe:

Verder bereikte ons het droevige nieuws dat Ronny van Tilburg zijn vliegduiven gestolen zijn, waardoor alle pasgeboren jongen ook nog eens dood in de schotel achterbleven. Ronny mengt onze Championsmix en NPO-mix, vandaar dat ik weet dat hij dag en nacht werkt en amper drie uurtjes per nacht slaapt. In die tijd hebben de dieven toegeslagen.