Eigen soort

Mij wordt vaak gevraagd welk soort duiven ik bezit. Tegenwoordig kan ik wel van een eigen soort spreken, want alle duiven die ik bezit zijn op enkele bijgehaalde duiven na aan elkaar verwant.

De hoofdlijnen zijn Witbuik en Rocket en daar is alles uit ontstaan. Deze zijn altijd onderling met elkaar gekruist en zo nu en dan haal ik iets uit de beste duiven bij om in te kruisen. Deze nieuwe aanwas wordt gelijk tegen de bewezen eigen duiven gezet. Brengt het niet wat ik had verwacht, dan verdwijnen ze even snel weer.

Ik merk wel hoe meer mijn duiven elkaar raken in hun afkomst, hoe beter ze worden. Ook kruisen ze dan gemakkelijker met die enkele duif die ik inbreng. Ik schuw niet voor inteelt, maar halfbroer op halfzus is wel het kortste wat ik doe. Vaak is het neef x nicht wat hier gekoppeld wordt. Ze geven dan de beste genen door en de duiven blijven raszuiver. Deze duiven kruisen dan vaak goed met nieuwe inbreng, wat vaak direct tot topprestaties leidt.

Jarenlang heb ik me laten leiden door mooie reportages van tophokken in binnen- en buitenland met echte topduiven en topprestaties. Ik moest en zou uit die duiven jongen hebben, maar wat viel het op enkele uitzonderingen na vaak tegen. Inmiddels weet ik dat niet elke streek dezelfde concurrentie heeft en dat op sommige plaatsen het wel erg gemakkelijk is om te presteren.