Opleren

Zodra het weer omslaat, komen de opleermanden van zolder. Althans, bij de meeste van ons. Hier worden ze maar één, misschien twee keer weggebracht. De overnachtduiven worden überhaupt niet opgeleerd, die gaan gelijk naar 145 km.

Onze afdeling is een echte opleerafdeling. Het is van half april tot eind mei elke zondag mogelijk om duiven in te manden. Dat dit ten koste gaat van de aantallen duiven op zaterdag, staat vast. Op de programmavluchten dus kleinere concoursen ten opzichte van afdelingen die deze mogelijkheid niet bieden.

“Waarom?”, zou je zeggen. Geef de overnachtduiven net zoals ik gewoon van begin af aan mee, zo deden ze dat vroeger ook. Daar is niets mis mee. Met een overnachtduif ineens op 250 km zetten, ook niet.

Ik heb dat gedaan met overnachtduiven die eind mei/juni geboren zijn. Die zijn gelijk op de nalijn op 145 km gezet. Er waren in onze vereniging mensen die dachten dat ik ze nooit meer terug zou zien, ze zaten ook nog vol in de rui. Ze deden er weliswaar enkele dagen over, maar geen verliezen.

Het jaar erop zijn ze zonder op te leren weer meegegaan op 145 km en hebben ze een dagfond, Agen en Narbonne gevlogen op vijf oude pennen. Van Agen werd gewoon de 1e gewonnen en een ZLU-vaasje gepakt. Van de ploeg van veertien duiven waarmee ik startte, is er maar één verloren gegaan.

Alleen de duiven die van zowel Agen als Narbonne prijs hadden, zijn behouden. Sommige hebben het er dan over om die duiven eerst drie jaar oud te laten worden, maar daar zie ik geen heil in. Je kan ook té voorzichtig te werk gaan. Iets wat er niet in zit, zal er nooit uit komen.

Afgelopen jaar hebben de overnachtjongen elke vlucht afgehaspeld die op het jonge duivenprogramma stond. Ze waren nu eerder gekweekt en zijn vol door de rui heen.

Ik heb ze onlangs gekoppeld en ze brengen nu een koppel jongen groot, waarna ze op weduwschap worden ingespeeld en op eitjes van tien dagen naar Agen gaan. Afgelopen jaar gingen ze op jongen van zes dagen naar Agen en zo wil ik alle standen verkennen.

Deze duiven zijn van september tot het vliegen hele dagen los, ongeacht het weer. Ze kunnen zelf naar binnen of buiten. Ik heb er net als vorig jaar geen enkele verwachting van en zie het nog steeds als een test, ook om onze voeding en bijproducten op deze afstanden te testen. Medicatie kennen deze duiven niet, op de verplichte entingen na hebben ze die nooit gehad.

Van jongs af aan heb ik elke duif waar ik maar iets aan zag gelijk verwijderd, dus alleen de sterkste bleven over. Had ik op bouw moeten selecteren, dan zat er niet één meer.

De planning is Agen, Barcelona en Narbonne. Jongen zijn er niet meer gekweekt. Na dit jaar zullen ze naar verwachting allemaal weg gaan wegens tijdgebrek.