Kweek loopt ten einde

Hier zitten de meeste jongen eraf. Over zo’n zes weken komt er van de tien beste koppels nog een ploeg bij en dan is het klaar. Ik streef er altijd naar om op de eerste wedvlucht alle jongen mee te geven, ook de laatst gespeende. Die krijgen dan een spoedopleiding om 3 juli aan de start te verschijnen.

Ze krijgen straks een harde leerschool en worden telkens één voor één gelost. Alleen aan de beste jongen hecht ik waarde. Als ik er de eerste vlucht nog 80 tot 100 heb, is dat meer dan genoeg.

Ik heb respect voor mensen die met meer dan 100 oude duiven vliegen. Ik zal zelf met 56 stuks starten, maar dat aantal zal snel minderen. Overzicht in een duivenhok is enorm belangrijk. Aan massa’s duiven inmanden, vooral oude duiven, doe ik dus niet mee.

De jonge duiven die aan de start verschijnen, zullen stuk voor stuk mooie duiven zijn. De vodden zijn er tegen die tijd namelijk al lang uitgehaald. Maar goed, dan moeten ze natuurlijk nog bewijzen dat het ook goede zijn.

Om die reden had ik de jonge duiven graag enkele keren boven de 450 km getest. Ik hoop dat de afdeling ons daar alsnog de mogelijkheid toe biedt, al is het maar als reservevlucht die nergens voor telt, zoals er ook bij de dagfond een reservevlucht op staat.

Dat op die laatstgenoemde vlucht al jaren geen duiven komen, weet iedereen. Als we van tevoren al vijf zware dagfondvluchten hebben gehad, zit niemand meer op een vlucht van 700 km te wachten die nergens voor telt. Bij de jonge duiven staan er vijf vluchten onder de 250 km, daar mag van mij best een extra vlucht van 450 km bij.

De laatste jaren zien we dat er met de jongen altijd problemen zijn waarbij het hitteprotocol in werking treedt. Speel daarop in en verleng het seizoen met 1-2 weken. Wie mee wil doen, doet mee. Wie niet mee wil doen, doet niet mee. Er moet immers vaak genoeg met enkele manden naar de losplaats gereden worden met al die opleervluchten waar maar een paar mensen aan mee doen.

Verder kan men zich versterken bij de Golden Ten. Dat je minimaal een modaal maandsalaris uit moet trekken, staat op voorhand vast.