Jongen 2021

Er loopt inmiddels een aardige ploeg jongen rond en die vliegen gelukkig al goed uit. De roofvogelaanvallen zijn er nog steeds, maar ze zijn inmiddels veel sneller en alerter.

Ik voer de jongen in de ochtend weinig tot niets. Als ik ze binnen roep, komen ze direct en mogen ze zoveel eten als ze willen. Hongerige jongen gaan sneller de lucht in en zijn alerter dan volgevreten jongen.

Selecteren gebeurt hier het gehele seizoen vanaf de nestschotel. Er hangen geen lijsten in het hok, dus ik kan me niet laten beïnvloeden door afkomst.

Bij een buurman die dit jaar een stevige ploeg jongen van een bevriende buitenlandse relatie van mij gaat testen, houd ik ook de boel in de gaten wat selectie betreft.

Zelden heb ik goede voddebalen gezien, de meeste topduiven steken hier mooi in elkaar. Zwakke jongen met een kwakkelende gezondheid gaan er dus gewoon uit, ongeacht afkomst.

Dat het ook bij mij niet altijd vanzelf gaat, werd vandaag weer duidelijk toen mijn beste jonge duif van het afgelopen jaar werd gedood door een kromsnavel. Hij won vorig jaar een 1e, een teletekstvermelding en werd 2e provinciaal en 15e nationaal Asduif. Daar zitten er ook hier niet veel van.

Het is jammer, maar niet getreurd, want zoals altijd gaat het leven door. Elke jonge topper wegdoen of opsluiten is ook geen optie, want dan blijf je met de oude duiven slecht vliegen. Extreem goede duiven uitlaten is riskant, er komen steeds meer van die beesten. Afgelopen week cirkelden er vijf boven het hok.