Van je fouten moet je leren

In mijn 43-jarige duivenloopbaan heb ik veel fouten gemaakt, zoals kuren met warm weer, eitjes uitpellen die bij het vuilnis behoren, duiven motiveren met warm weer of een harde wind vanachter… Nee, de lijst is lang. Zo liet ik de jonge duiven ooit voor de eerste keer buiten in een naderende sneeuwbui. De gehele ploeg was als sneeuw voor de zon verdwenen en heb ik nooit meer teruggezien.

Zo had ik ook eens een goede jonge duivin die van zowel Orléans als Châteauroux top 10 NPO won met een stevige kopwind. Ik koppelde haar halverwege januari. Ik liet toen nog gewoon alle duiven los, totdat een roofvogel haar greep. Een domme fout natuurlijk, je duiven opdrijven wanneer ze zo op elkaar gefocust zijn. Ze hebben dan geen benul van de gevaren om zich heen.

Afgelopen jaar maakte ik nog een enorme blunder. Mijn duivinnen zitten los op het hok en ik toon ze nooit. Ik maak het hok donker en stop ze dan in de mand. Nu heb ik nooit aanparende duivinnen, maar één was een uitzondering en had een ei gelegd tijdens het inkorven. Althans, ik merkte een ei op in de mand bij thuiskomst.

Normaal had ik dat zeker gevoeld bij het inkorven, want dan heb ik ze in de hand en voel ik hoe ze erbij staan. De duivin was dan zeker mee huiswaarts gegaan, maar in een coronajaar mag je ze dus niet zelf aangeven.

Dat weekend was er een zware midfondvlucht en ze kwam als laatste aan. Toen was het gelijk duidelijk wie dat ei had gelegd. Ze zat lusteloos op de grond alsof ze van Barcelona thuiskwam. En inderdaad, er zat een ei op. Ik ben er zelf mee aan de gang gegaan. In warm water gehouden, bij de kachel gezet, maar niets hielp.

De dag erna verslechterde haar toestand en ben ik naar een liefhebber in een naburig dorp gegaan. Hij had het ei er snel af, maar de dag erna stierf ze alsnog. Ik had op de dag van thuiskomst gelijk naar hem moeten gaan in plaats van zelf van alles proberen. Ze had 5x top 10 NPO/provinciaal gespeeld met een 1e provinciaal, dus ik baalde er wel van.

Dat dit niet mijn laatste fout was, weet ik zeker. Ervan leren doe ik echter wel, want het overkomt me nooit een tweede keer.

Eenvoud

Ik bedrijf de duivensport op hoog niveau en daar horen buiten topduiven ook een topbegeleiding- en verzorging bij. Uiteraard zo simpel mogelijk, en daarom heb ik de in mijn ogen essentiële grondstoffen voor duiven in slechts een paar producten verwerkt.

Wie inmiddels Prestavit en straks ook Octavit geeft, hoeft geen extra vitaminen te geven. Die zitten hier voldoende in en zijn bovendien direct opneembaar. Dit in tegenstelling tot vitaminen die je in het water gooit, die verliezen gelijk hun waarde. De Origanum Red is een topproduct wat ik jaarrond geef. Als je hier net mee begint, zie je na enkele weken gebruik de werking ervan terug aan de perfecte mest en glanzende, zachte pluimen.

Ik maak het voer de avond ervoor in een afsluitbare emmer aan, zodat het de dag erop goed gedroogd is. Duiven eten namelijk liever droog dan vochtig voer. Op iedere kilo voer doe ik een stenen pikpot gevuld met Champions Mineralenmix. Daaroverheen dus 10 ml Origanum Red en tweemaal per week 1 afgestreken maatschep Prestavit.

Deze producten gaan prima samen, dat is bij de ontwikkeling uitgebreid getest door alles op kweek te zetten. Een tip van mijn kant: geef ook zeker de gespeende jongen tweemaal per week Prestavit, want deze gevitamineerde eiwitten zorgen voor een perfecte opgroei.

Ook de Champions Mineralenmix heb ik samengesteld op basis van eenvoud en de dagelijkse behoefte van een duif. Er zit ruim voldoende grit en roodsteen in, dus die hoef je niet meer los toe te voegen als je al dagelijks de emmer verstrekt. Maar er zit natuurlijk nog veel meer in zoals houtskool, biergist, soja en mineralenkorrels.

In deze emmer zitten geen poeders, maar geperste korrels zodat alles daadwerkelijk wordt opgegeten. De korrel lijkt op roodsteen, dus al het rode wat je in de emmer ziet is beslist niet allemaal roodsteen maar ook geperste korrels.

Zo heb ik ook de NPO-mix samengesteld destijds. Hennep, pinda’s, energierijke zaden, snoepzaad… Dit hoeft allemaal niet meer los verstrekt te worden omdat het allemaal al goed geportioneerd in de NPO-mix zit.

Bijproducten weer op voorraad

Vanaf vandaag zijn de nieuwe bijproducten weer voorradig. De eerste oplage was in no time uitverkocht, maar nu dus weer te bestellen via dit bestelformulier.