Afwachten

Duivenmelkers moeten geregeld afwachten. Gaan de duiven goed van start, verspeel je er niet teveel, heb je een goede lichting gekweekt… In 2021 wordt het vooral afwachten of en wanneer we kunnen vliegen in verband met de pandemie. De mondkapjes en lockdowns hebben vooralsnog niet echt geholpen om het tij te keren.

Dit moet het jaar worden waarin de ZLU duiven op Agen, Narbonne en Barcelona worden getest. Daarna maak ik de balans op. Ik ben geen meeloper maar een winnaar en daarom ga ik er vol voor dit jaar. Maar goed, als het er niet in zit, dan houdt het op natuurlijk.

Het kweekseizoen verloopt goed. Bij de programmaduiven geen noemenswaardige problemen. Als het goed is leggen zij volgende week al bij en dan zitten de jongen ook mooi in de pluim.

Bij de ingepluimde jongen valt al een inschatting te maken welke koppelingen hebben uitgepakt. Ik zie meestal in de broedschotel al wel wat voor vlees ik in de kuip heb. Ik ken mijn eigen duiven door en door en zie snel wie uit kan groeien tot iets speciaals.

Ik probeer zoveel mogelijk te kweken op kwaliteit, vandaar dat er topduiven op de kweekhokken zitten. De toppers van mij en Jan gaan niet weg en daarom beschikken we over diverse Asduiven, NPO-winnaars en duiven met meerdere 1e prijzen op hun conto.

Jan en ik testen ze op twee fronten, bij mij in het zuiden en bij Jan in het noorden. Ik moet het meer van de oostelijke wind hebben en Jan van de westelijke. Ze krijgen bij mij wel iets meer aandacht, maar dat is te verklaren. Jan heeft namelijk een druk bedrijf en daar moeten de duiven zich naar schikken.

Laten we hopen dat we een normaal seizoen kunnen beleven, al acht ik die kans klein. Maar zodra we van start kunnen, ben ik er in ieder geval klaar voor.