Dubbelingen ja of nee?

Er wordt vaak geschermd met “die en die duif wint acht à tien 1e prijzen”, ik betrap mezelf daar ook wel eens op. Een duif die de 1e wint in de vereniging biedt geen garantie dat hij in het samenspel – bestaande uit meerdere verenigingen – ook de 1e wint.

Eén trede hoger zit je op Rayon-niveau. Zelfs als je daar de 1e wint, wil dat niet zeggen dat je in de afdeling – bestaande uit meerdere Rayons – ook de 1e wint. Als het een sectorvlucht is, kan een duif ook daar nog de 1e winnen die dag.

In onze vereniging gaan op sommige vluchten meer dan 1.000 duiven weg. Er zijn afdelingen in Nederland die deze aantallen soms niet eens op een afdelingsvlucht halen. Dit zou betekenen dat als je op de stamboom vermeldt dat hij de 1e wint tegen 1.000 duiven, dit hetzelfde betekent als een duif die de 1e wint in een afdeling met weinig deelname.

Op afdelingsniveau behoor je in Brabant 2000 bij de beste als je eenmaal per jaar de 1e wint, terwijl je met gemak 10x de 1e in eigen vereniging kan winnen. Het zou logisch zijn dat wanneer je duif de 1e wint in de afdeling, hij op alle vier de niveaus 1e is geworden. Je kan immers niet op een lager niveau 2e worden en op het hoogste niveau 1e.

Daarom zijn gewonnen 1e prijzen eerlijker dan sommige nationale kampioenschappen. Je kan best overal 1e kampioen zijn (vereniging, samenspel, Rayon of zelfs afdeling), terwijl iemand die 2e of 3e is in eigen vereniging boven jou staat in de nationale kampioenschappen.