Leerschool

Op de bovenstaande foto sta ik met Willem van Peer en Jan Boeren. Jan was Willem zijn beste vriend (de Krulle) die helaas kort nadien overleed. Deze foto werd gemaakt naar aanleiding van weer een door Willem gewonnen midfond concours vanuit Étampes.

Het meeste heb ik in al die jaren van mijn eigen fouten geleerd, maar van wijlen Willem van Peer (Willem van Schutters) leerde ik dat het om kwaliteit gaat en niet om kwantiteit.

Er is me veel bijgebleven van die jaren. Ik werkte in de bouw en at vaak tussen de middag bij Willem mijn brood op om over duiven te kletsen. We leerden de duiven vaak samen op in allerlei polders in België waar hij de weg wist. Ook bezochten we daar verschillende hokken van vaak snelheidsspelers.

Wij lieten de voorloper van de Championsmix in Boechout mengen in jute balen van 50 kg. Met een te zwaar beladen aanhanger reden we dan weer richting Nederland. Willem had geen rijbewijs en dat kwam slecht uit toen hij begin jaren ‘90 een auto won. Zijn vrouw Nel moest toen alsnog rijlessen nemen.

Hij leerde mij hoe een goede duif aanvoelt en oogt en dat knoeien met medicijnen je niets brengt. Natuurproducten leveren evenveel op. Willem was een liefhebber van dovenetel thee, honing en look. Ook hing er altijd een ui in een panty in het hok en lagen er varens op het plafond. Ook de Reiger was een product wat hij veel gebruikte. Verder een harde selectie en motivatie naar bepaalde vluchten toe.

Na een vlucht waste hij de duiven in warm water om ze weer zo snel mogelijk klaar te stomen voor de volgende vlucht. Zoals iedereen destijds in St. Willebrord was ook Willem een geldspeler, dus veel duiven hield hij niet. Hij won de 1e nationaal Orléans in 1980 en tal van mooie midfond concoursen. Op de website van de Allerbeste kan je een mooi stukje lezen over 40 jaar terug toen hij nationaal Orléans won.

Tot enkele jaren geleden stonden zijn hokken nog boven op de schuur terwijl Willem al een hele poos is overleden. Inmiddels zijn de hokken weg en heeft bouwreus van Wanrooij daar in rap tempo een nieuwe wijk uit de grond gestampt.

Van Wanrooij heeft een groot deel van het dorp een nieuwe uitstraling gegeven, al staan er nog veel vervallen hokken in de oudere wijken uit de gloriejaren tot aan de nieuwe eeuw. Ook het hok waarop Ad Schaerlaeckens destijds in St. Willebrord samen ging spelen, staat er nog.