De eerste eitjes

Het seizoen 2021 is nu echt van start gegaan. Op 27 november zijn de kweekduiven gekoppeld en ik heb ze 12 uur per dag licht gegeven. De eerste koppels hebben op 4 december gelegd. De twee koppels die als eerste legden deden dat vorig jaar als laatste, terwijl de ene al sinds 2019 op dezelfde partner staat.

De kweekduiven zitten in de buitenlucht met weliswaar een dak boven hun hoofd, maar dat staat een goede kweek niet in de weg. Wel krijgen ze dagelijks onze Origanum Red over het voer, dat verder bestaat uit de gebruikelijke 80% Championsmix en 20% NPO-mix.

Ik hoop dat we in 2021 even goede duiven mogen kweken als in 2020 en dat de nazaten van de toplichting van 2017 wederom toppers voortbrengen.

Resultaten seizoen 2020

Het seizoen 2020 was sportief gezien uitstekend met onder andere een notering als 3e Beste Liefhebber van Nederland. Vorig jaar werd ik daar 4e, het jaar ervoor 10e en het jaar daarvoor 11e.  Een zichtbaar stijgende lijn, dus.

In Brabant 2000 werden we 4e Onaangewezen, 2e Aangewezen en 2e Asduif midfond. Op de dagfond 1e Onaangewezen, 4e Aangewezen en 3e, 11e, 17e, 39e en 49e Asduif. Bij de jonge duiven 1e Onaangewezen jong, 11e Aangewezen jong en 2e, 3e, 9e, 10e, 19e, 25e, 28e, 29e, 31e, 33e, 39e en 43e Asduif jong. Hierbij moet ik wel vermelden dat we een hok hebben waarop totaal weduwschap wordt gespeeld. Uit datzelfde hok gaat een deel naar de midfond en een deel naar de dagfond.

Er zijn op iedere discipline natuurlijk hokken die zich alleen op de mid-, dagfond, jonge duiven of zelfs alleen op de nalijn richten. Ons hok staat redelijk centraal in de afdeling, waarbij ik om gunstig te zitten liever met een oost- tot noordoostenwind te maken heb dan een westenwind.

Hier spelen we allround met dezelfde duiven waarbij we geen vaste duiven voor de dag- of midfond hebben. Ik bepaal pas op de dag van inkorven wie waar naartoe gaat. Dit gaat in een normaal seizoen wel ten koste van wat Asduiven, maar dat boeit me weinig.

In de FZN (Fondclub Zuid-Nederland) werden we 1e Gouden afdelingskampioen, 3e Gouden Crack oud en 7e en 10e Gouden Crack jong. Bij de nationale kampioenschappen 42e Onaangewezen, 30e aangewezen en 27e Asduif midfond. Op de dagfond 70e Onaangewezen, 6e Aangewezen en 12e, 24e, 64e en 72e Asduif. Bij de jonge duiven 12e Onaangewezen jong en 11e, 15e, 76e en 84e Asduif jong.

De 11e nationaal Asduif jong komt uit National Rossi, die de 1e NPO Gien won tegen 6.419 duiven, de 3e Nationaal Gien in de sector tegen 23.171 duiven, de 11e NPO Pont-Sainte-Maxence tegen 11.477 duiven en de 50e NPO Orléans tegen 7.383 duiven. Hij stond gekoppeld tegen Olympic Millennium (1e Asduif PIPA Rankings als jong, 2e Asduif PIPA Rankings als jaarling en 3e Olympiade duif). Kortom, goede komen wel eens voort uit goede.

Bij WHZB werden we zoals gezegd 3e Beste Liefhebber, maar ook 28e, 31e, 49e en 52e Asduif jong. Verder 17e, 35e, 47e en 85e Asduif allround, 11e, 25e, 75e en 82e Asduif dagfond en 22e Asduif midfond. Uitslagen in de vereniging, het samenspel en het Rayon zal ik achterwege laten.

Tenslotte won ik de 1e NPO van La Souterraine en Jan de 1e NPO van Châlons-en-Champagne. Beide hebben we een reeks teletekstplaatsen veroverd, in Rayon 2 zelfs de 1e tot 12e van Châteaudun. Dit is schijnbaar nooit eerder gebeurd. Ik had al eens 1e tot 10e gewonnen in 2011 en in een ver verleden de eerste 7 van Chartres. Maar goed, ik kijk niet snel naar resultaten uit het verleden, die zeggen namelijk niets over het heden.

ZLU

Op Agen werd een vaasje gewonnen door in de top 25 nationaal te spelen met een jaarling op drie oude pennen zonder enige ervaring. In 2021 wordt nog deelgenomen aan Agen en Narbonne en misschien zelfs Barcelona. Daarna sluiten Jan en ik ons gezamenlijke overnachtproject af, je moet nu eenmaal keuzes maken in het leven en het programmaspel trekt mij meer.