Duivensport, familiesport

In mijn jeugd dik 40 jaar terug waren er meer dan 300 duivenmelkers in ons dorp. Ik was één van de vier jeugdleden, maar er waren veel liefhebbers van middelbare leeftijd die samen met hun vader speelden en zodoende de sport voortzetten. Ook die categorie is inmiddels bejaard of overleden.

Ik heb mijn gezin enigszins bij de duivensport weten te betrekken, vandaar de combinatienaam Embregts-Theunis. In 2019 lag ik een groot deel van de zomer wegens rugklachten op bed en toen heeft mijn vrouw de duiven verzorgd. Vrienden uit de buurt korfden ze in.

Ook toen ging het top met de duiven en dat is te danken aan mijn simpele verzorgingssysteem. In het vliegseizoen gaan de duiven eenmaal daags los en buiten het vliegseizoen krijgen ze maar één keer per dag eten en drinken.

De kinderen helpen waar nodig. Mijn dochter bij het geven van een luisdruppel, enting of vleugelstempel. Mijn zoon heeft als studieproject zijn bedrijf in duivenartikelen gestart en bezit en beheert deze website. Ik schrijf blogs in de hoop anderen die daarbij gebaat zijn, iets te leren. Mijn zoon voegt daar de juiste spelling, grammatica en interpunctie aan toe.

Bijproducten

Zoals bekend, ben ik een voorstander van producten die jaarrond de weerstand van mijn duiven verhogen, zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen en ik niet of nauwelijks medisch hoef in te grijpen. Ook dit jaar heb ik weer een en ander getest en omdat ik daar zo tevreden over ben, brengt mijn zoon dit deze winter in product vorm op de markt voor degene die dat ook willen geven.

Zijn bijproducten zoals de Champions Mineralenmix worden door DHP Cultura gecertificeerd geproduceerd. Zelfs de roodsteen en steenproducten worden van nieuwe stenen en dakpannen gemaakt en niet van bouwafval.

In de emmer zit best wat roodsteen omdat ik dat graag wilde. Duiven pikken dat namelijk graag na inspanning, bijvoorbeeld nu in het rui- en kweekseizoen. Dit betekent dat ze daar behoefte aan hebben. Zo heb ik destijds ook de Championsmix en NPO-mix samengesteld; door te observeren wat duiven in welk jaargetijde eten.

De meeste mineralenemmers bevatten zaden zoals witzaad of kanariezaad. Als je daar een potje van op je hok zet, spitten ze het gelijk leeg op zoek naar die zaadjes. Hierdoor lijkt het alsof ze de mineralenemmer graag lusten, maar in werkelijkheid belandt de helft van de inhoud in je mestemmer. Daarom zit in onze emmer maar een heel klein percentage zaden.

De noodzakelijke producten zijn in korrels geperst, zodat ze daadwerkelijk worden geconsumeerd. Verder geen losse mineralenpoeder in onze emmer, want daar zit veel zout in met waterige ontlasting als gevolg. Losse mineralenpoeder verstrek ik alleen wanneer ze papjongen hebben en anders eenmaal per week één eetlepel op 1 kg Champions Mineralenmix. Vaak is dat de roze mineralenpoeder van Mariën.

Zo doe ik het hier en daar heb ik verder geen geheimen over. Ik houd alles gewoon zo simpel mogelijk, zodat ik niets vergeet en geen fouten kan maken.

De moderne duivensport

De duiven zien er momenteel top uit. Gisteren liet ik een liefhebber uit de buurt enkele duiven zien en hij bevestigde dat. Ze zijn enorm zacht door de zuurstof die ze dagelijks in de open volières krijgen. In mijn hokken/volières is ruimte zat, want er zitten weinig duiven op. Overbevolking is slecht voor mens en dier, vandaar.

In de moderne duivensport moeten je duiven 12 maanden per jaar in perfecte staat verkeren en dat kan alleen met een goede verzorging. Het vliegseizoen is tegenwoordig zo kort dat voordat je ze in orde hebt, het alweer voorbij is. Daarom kan je ze beter al bij de start in orde hebben, dan treedt de topvorm vanzelf aan met het geven van licht of motivatie wanneer je dat nodig acht.