Het kweekseizoen 2021

We zitten weliswaar in een pandemie, maar toch moeten we vooruitkijken en plannen maken voor seizoen 2021. Deze week maak ik mijn kweekhokken weer gereed, dus nieuwe Vloerdekkorrel erin en de doffers mogen weer een bak kiezen. Ze zijn vorige week gevaccineerd tegen PMV en krijgen deze week een tricho tablet en een luisdruppel.

Halverwege november gaan de lichten weer 12 uur per dag aan. Langer dan 12 uur doe ik niet meer, omdat ik merkte dat de vroege jongen al vrij snel een pen gingen stoten. Ik denk dat dit kwam doordat ze in de broedschotel te lang in het licht lagen.

De lichten branden ook overdag om toch een beetje voorjaar in het hok te krijgen. Ik heb enkele jaren voorgekoppeld, maar dat doe ik niet meer omdat ik daar geen meerwaarde meer in zie. Ik geloof ook niet in duiven krap zetten waardoor ze beter op eieren zouden komen.

Als ze gezond zijn verloopt alles vaak vanzelf en daarbij zitten ze in de buitenlucht, dus de luchtvochtigheid is hoog genoeg wat het leggen zeker geen nadelen biedt. Verleggen doe ik niet meer, ze worden gekoppeld en brengen drie rondes achtereen groot. Wie op wie gaat beslis ik ter plaatse, dus geen voorbedacht plan.

Voor mijn gevoel heb ik twee superkoppels. Uiteraard het Millennium koppel, dat alleen al vijftien verschillende 1e prijswinnaars heeft grootgebracht in het spel dat volgt op het verenigingsspel. Daarnaast het Golden Pair, bestaande uit een zoon van het Millennium koppel x een dochter van Super Rossi. Die laatste zegevierde zelf 3x in het Rayon. Dit koppel zit nu voor het tweede jaar bijeen en zijn ouders van de 5e, 11e en 17e Asduif WHZB. De jongen uit dit koppel zijn prachtig om te zien en doen het op alle afstanden goed.

De rest wordt jaarlijks omgekoppeld. Het zal uitkomen op 30 kweekkoppels en die brengen zoals gezegd drie rondes groot. Omdat er dit jaar ook enkele topjongen op het vlieghok zitten, wordt ook daaruit gekweekt. Op het vlieghok koppel ik in februari, na Lichtmis dus. Daar koppel ik goed op goed en twijfel op twijfel, zodat ik het gehele koppel kan verwijderen als ik het vertrouwen verlies.

De vliegduiven brengen al jarenlang één koppel jongen van de kwekers groot en broeden aansluitend tien dagen na. Ik voel me daar goed bij, dus waarom veranderen. En ja (voordat de mailbox ontploft), ze worden van maart tot eind april/begin mei verduisterd.

Er liggen hier altijd twee jongen in de schotel om buispennen te voorkomen, bij de kwekers soms wel eens drie. Als het niet anders uitkomt, leg ik liever een jong ergens bij dan dat ik hem alleen groot laat komen.

Overnachtjongen komen er niet dit jaar, ik ga eerst de 28 aanwezige overnachtduiven testen op kwaliteit voordat ik er een hok vol van heb lopen.

Bonnen schenk ik haast nooit meer, maar ik heb een uitzondering gemaakt voor de actie Rolstoelbus voor Nanne op https://www.doevepeet.nl/.