Gemak dient de mens

Dagelijks ontvang ik mails over hoe te voeren, de verluchting in het hok of het selecteren van duiven. Bij een ander selecteren doe ik niet. Ik kan niet in de duif kijken en als ik op de uitslagen moet selecteren, worden de meeste niet vrolijk.

Wat verluchting van een hok betreft moet ik het antwoord schuldig blijven, hier staat namelijk alles open, plafonds en voorkanten. Dit is jaarrond het geval, alleen niet wanneer er slagregen op staat. Of een hok in deze periode vochtig is of niet, boeit me niet. Eén winderige dag en het hok is weer droog.

Hygro- en temperatuurmeters zijn niet aan mij besteed en voeren daar maak ik me al 30 jaar niet meer druk om. Alle duiven krijgen hier dezelfde uitgebalanceerde mengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix) waar ze het twaalf maanden per jaar op doen.

Wat dat betreft ben ik volhardend en wijk ik niet snel van iets af. Gaat het niet zoals ik wil, dan moet het maar. Ik zal altijd naar oplossingen zoeken, want mezelf neerleggen bij een slechte prestatie doe ik niet. De wil om te winnen begint bij jezelf en die moet je nu al hebben als je volgend jaar wilt presteren.

Eén ding is zeker: het draait altijd om goede duiven en die zijn er maar weinig. Duiven waar je aan twijfelt kan je daarom beter meteen verwijderen.

Ik kan genoeg hokken noemen die na enkele goede jaren – waarbij ze ook duiven konden verkopen – meer duiven zijn gaan houden. De meeste raakten het overzicht kwijt en speelden daarna de helft slechter. Teveel duiven op het hok met een perfecte stamboom zonder dat ze presteren.

Alle duiven die ik kweek hebben een super stamboom, ik kweek immers alleen uit mijn kwekers en dat zijn bewezen duiven of duiven uit de allerbeste. Maar ook hier ieder jaar een hoop duiven die het niet kunnen.