Veren en pluimen

De rui begint bij de verduisterde jonge duiven. Hier gaan ze hun tweede week van de paratyfuskuur in, aankomend weekend volgt de enting. Hun dek begint te vallen, al gooien verduisterde jongen zich niet zo kaal als wanneer je de jongen bij de oude duiven wegneemt.

Overigens is dat ook niet nodig. Vijfentwintig jaar geleden was ik op een hok waar de duiven alleen wat gerst kregen in de ruiperiode. Die duiven hadden geen veer meer in hun lichaam, nog nooit had ik zulke kale duiven gezien.

Toen ze eenmaal waren ingeruid, ben ik daar nog eens geweest. De duiven hadden vierkante, droge pluimen, vandaar dat ik de mijne liever een vetrijke mengeling geef in de rui. Dat overdreven kaal gooien is nergens voor nodig, ze ruien toch wel want dat is een natuurlijk fenomeen.

Een mooi geruide duif heeft zijdezachte pluimen en is snel droog na een bad. Ook moeten de veerpennen flexibel en gemakkelijk te buigen zijn zonder dat ze breken.

Sedochol is een wondermiddel tijdens het ruien, ze krijgen dat hier tot ze hun nieuwe pak volledig aan hebben. Ik geloof niet in andere ruiversnellers- of middelen, al is wat biergist niet slecht nu. Dit zit ook in onze emmer verwerkt.