Paratyfus

Ieder jaar rond deze tijd ontvang ik veel paratyfus gerelateerde vragen. Ik ben natuurlijk geen dierenarts en de meeste daarvan zullen hun eigen producten aanprijzen, maar hier mijn advies. Ik kuur direct na het vliegseizoen veertien dagen en ent aansluitend met een dode entstof. Vervolgens maak ik de hokken zuiver en spuit ik die in met Virkon S of Dettol.

Duiven met paratyfusklachten kun je het beste opruimen. Dat klinkt cru, maar is de beste oplossing. De overige duiven zou ik dan naast de september/oktober kuur in maart, dus na het kweekseizoen, nog eens enten met een levende entstof, zoals Zoosal-T.

Zelf wissel ik trouwens om de paar jaar van kuur van verschillende dierenartsen, zodat het effectief blijft.

Een goed begin is een zuiver begin en dat begint direct na de vluchten. In de moderne duivensport is er geen ruimte voor een winterslaap of verslapping. Verzorg ze daarom goed, vermijd overbevolking en voer een rijke, uitgebalanceerde mengeling. Ik voer – ook in de rui/winter – 80% Championsmix en 20% NPO-mix.

Als je volgend jaar goed wilt spelen, moet je daar nu mee starten. Bespaar niet op goed voer of een goede kuur. Je kan beter wat minder duiven houden dan daarop besparen. Mensen gaan sowieso vaak beter spelen naarmate ze minder duiven houden. Meer duiven werkt voor de meeste averechts.

Je moet je duiven en hun ouders kennen. Als je eerst op papier moet kijken wie nu wie is, dan heb je er teveel, en er zijn maar zo weinig goede duiven. Daarom puilen de hokken waar de uitgeselecteerde duiven naartoe gaan, uit. En dan nog vindt men het jonge duivenseizoen te zwaar. Sommige vinden het schijnbaar fijn om er 80 te kweken, geen te verspelen en na het seizoen 60 weg te brengen.