De ruiperiode

De vliegduiven zitten aan hun paratyfuskuur en worden er aansluitend tegen gevaccineerd met een dode entstof. In deze periode verzorg ik mijn duiven eenmaal daags en dat is met deze donkere dagen rond het middaguur.

De rui versnellen doe ik niet. Ik geloof ook niet in karnemelk of andere producten, dat heb ik jaren terug al getest en beschouw ik als verspilde moeite. Het voer is jaarrond hetzelfde, dus ook nu.

De rui is een natuurlijk proces dat vanzelf op gang komt. Bij verduisterde jonge duiven die intensief tot de laatste vlucht zijn gespeeld, komt de dek rui vaak tegen half oktober los. De vliegduiven worden zelden voor februari gekoppeld, dus hebben zij tijd genoeg. En of ze hun laatste pen wel of niet gooien, ook daar maak ik mij niet druk om.

Super Daisy bleef als jong op twee oude pennen staan en was als jaarling mijn beste op de dagfond en won op die pennen een 1e NPO van een loodzware Argenton. De 21e nationaal Agen won ik dit jaar met een laat jong dat op drie oude pennen stond.

Perfect ingeruide jonge duiven hebben als jong amper gevlogen en zijn vaak niet verduisterd, vandaar dat ik vroeger op de tentoonstellingen geen prijs kon behalen.

Ik ben geen fan van de ruiperiode en blijf zoveel mogelijk uit het hok met al die pluimen en dat stof.