Millennium-NL17-3715036

Niet alleen op eigen hok

Niet alleen in Hoeven was het afgelopen weekend feest, in Donkerbroek (Friesland) ook.

In 2006 verkocht ik totaal en stopte de combinatie met mijn schoonvader en zwager. Op die verkoop kwam een toen 24-jarige Jan Timmermans uit Friesland 300 km gereden om iets te bemachtigen. De prijzen waren boven verwachting hoog, dus dat lukte hem niet.

Hij nam contact met mij op, maar ik had nog maar enkele koppels jongen zitten. Wel kende ik een melker die in een echtscheiding lag en hier net acht late jongen uit de beste had gehaald. Jan kocht er daar vier van over en het jaar erop speelde hun jongen direct verschillende keren teletekst in Friesland.

Na een periode van gezin stichten, huis bouwen en bedrijf oprichten nam Jan in het najaar van 2012 weer contact met mij op. Ditmaal met de vraag of die series draaien met de jonge duiven daar ook zou lukken. “Waarom niet?” zei ik. Als het hier lukt, dan daar ook. Vanaf toen besloot ik Jan te helpen op voorwaarde dat al zijn andere duiven verwijderd zouden worden en alles op mijn manier zou gaan.

Ik had zoiets al eerder gedaan met zogenaamde vrienden, die na hun succes direct voor het grote geld kozen en de duiven die ze van mij hadden gekregen voor veel geld verkochten. De eerste jaren was ik dus argwanend om mijn beste duiven naar Friesland te sturen, maar toen ik zag dat het Jan niet om het geld te doen was en hij luisterde naar hoe ik het hier deed, zijn er steeds betere duiven die kant op gegaan.

En dat hebben ze geweten de laatste jaren met de jonge duiven in Friesland. Dit jaar kwamen ze daar wat later op gang door privéomstandigheden en rotweer, maar ik vertelde Jan om vertrouwen te hebben in hun kwaliteiten. Afgelopen weekend op de natour van Burdinne (284 km) dus de 1e tegen 10.362 duiven, maar de echte klapper kwam enkele uren later op de NPO-vlucht uit Châlons-en-Champagne (472 km). Daar werd tegen 6.221 duiven begonnen met 1-6-7-8-10-11-12-16-21-22-27-52-53 enz. Kortom, een geweldige afsluiter.

Het Millennium koppel

In 2017 heb ik het Millennium koppel voor het eerst samen gezet. Onder de eerste vijf jongen zat Olympic Millennium, 2e Olympiade duif. Avatar won de 1e NPO Quiévrain in Friesland, Maximal Rocket werd 5e provinciaal Asduif en Millennium won de 1e en 9e NPO op teletekst.

Olympic Millennium en Maximal Rocket zijn nestliggers, evenals Millennium en New Maxi. Die New Maxi won niet één prijs als jong, maar was prachtig om te zien. Ik gaf hem aan Jan voor de kweek omdat hij in mijn ogen geen slechte kon zijn. Bij Jan werd het een topkweker met meerdere kinderen die teletekst wonnen op de daarvoor aangemerkte NPO-concoursen.

New Maxi is dus ook vader van de 1e NPO Châlons-en-Champagne afgelopen weekend. De 6e NPO is dan weer een kleinzoon van Space Girl, de halfzus van Super Rossi. Zij komen beide uit Miss Goldnugget, de dochter van Young Witbuik.

De 7e NPO komt ook uit een zoon van het Millennium koppel die Jan afgelopen najaar mocht kiezen uit drie zomerjongen die ik uit het Millennium koppel voor de kweek had gezet. De 8e NPO is een inteeltkind uit Young Witbuik en de 10e NPO komt uit een zoon van Super Rossi x een duivin van Frans Maris. De 11e NPO is ook weer een kleinkind van Space Girl uit hetzelfde koppel dat de 6e NPO won.

Al met al zijn het dus zowel bij Jan als bij mij de nazaten van het Millennium koppel, Super Rossi en Young Witbuik die het verschil maken. Een kind van New Maxi wint in Friesland de 1e NPO en één van zijn nestligger Millennium hier de 6e NPO. Kortom, goede duiven komen uit goede en niet anders.

Bij de referenties hoort ook Richard van de Haterd, die op de nalijn de 1e won in Afdeling 3 Oost Brabant.