De rui begint weer zo

De kweekduiven zijn bijna onherkenbaar, zo kaal zijn ze. Bij de vliegduiven gaat dat ook in een rap tempo wanneer over een dikke maand de jongen worden afgenomen. De jonge vliegduiven gooien hier meestal pas tegen eind oktober hun dek los.

Het nieuwe vliegseizoen begint bij mij eind september. Na een grove selectie gaan de duiven zoveel mogelijk alle dagen los. Alle duiven krijgen direct na het vliegseizoen een geelcapsule gevolgd door een 14-daagse paratyfus kuur en daarna een paratyfus enting. Vervolgens wissel ik om de dag Naturaline en Sedochol af tot ze weer perfect zijn ingepluimd.

Begin november volgt de paramyxo enting en een luisdruppel. Ook worden dan alle hokken zuiver gemaakt. Om het jaar spuit ik alles met een hogedrukreiniger uit. Een flink karwei, daarom om het jaar en niet jaarlijks. Aansluitend spuit ik alle hokken in met Virkon S.

Ik doe niet aan half werk, want ik wil bij een slecht seizoen niet in de spiegel kijken en denken dat ik het zelf heb laten liggen. Wordt het me ooit teveel, dan houd ik gewoon minder duiven.

Qua voeding krijgen alle duiven hier jaarrond Championsmix en NPO-mix. In de rui/winter is die verhouding 80/20%. Ik houd niet van lichte mengelingen, gerst of wat voor rui voer dan ook. Duiven moeten genoeg bouwstoffen uit hun eten kunnen halen om perfect in te pluimen, ruien vergt namelijk heel veel van een duivenlichaam.

Op één kilo voer meng ik alle dagen ongeveer 1 stenen pikpotje Champions Mineralenmix aangeplakt met voederolie of Karvan Cévitam. Meer is niet nodig en dus overbodig. Voor de rest geen toevoegingen over het voer, hier gaat het al jaren prima mee, dus waarom veranderen.