Avatar-NL17-1371054

Weer een week verder

Er staan nog drie jonge duivenvluchten op het programma. Vijf zijn er achter de rug, eigenlijk vier, en eerlijk gezegd nog niet één met een fatsoenlijk of selectief verloop. Volgend weekend ziet het er ook niet goed uit. Nee, het jonge duivenspel sterft uit op deze manier.

Nu ze zo laat starten zouden ze ons tot eind september spelmogelijkheden moeten gunnen en de NPO-vluchten verdelen van half augustus tot eind september. We kunnen eind september nog prima 450 km spelen. Nu zien we drie NPO-vluchten verdeeld over twee weken. Bij wisselvallig weer en vaak W of ZW wind vallen die op dezelfde plaatsen of in het water.

Mijn mening is anders dan die van vele, dat weet ik inmiddels wel, maar geef mij maar warm weer met een vroege lossing, dan kunnen we vliegen en hebben we vaak selectieve concoursen. Met regen draait het vaak uit op een waaivlucht. We worden verplicht om meer oude duiven te houden, je kan je jongen amper selecteren op deze korte waaivluchtjes.

In België zijn ze een week later begonnen met de jonge duiven. Vorige week Châteauroux, nu Bourges en dan nog drie vluchten. In totaal dus 5x boven de 400 km, dan is het kaf van het koren gescheiden en weet je met wie je verder kan. Stel een vitesse programma op voor hen die hier niets in zien. Tien vluchten tot 250 km, dan kunnen zij daar hun plezier uit halen.

Het is jammer dat het zo slecht gesteld is met de Nederlandse duivensport, met name bij de jonge duiven. Des te meer omdat dit komt doordat we een handjevol leidinggevenden hebben zonder verstand van postduiven.

Met de huidige training en begeleiding van onze atleten kunnen zij meer aan dan we denken. De meeste tegenslagen zitten bij de hokken die er niets aan doen en niet voor een gedegen opleiding zorgen. We zetten een kind van 8 jaar ook niet gelijk op het voortgezet onderwijs, zo is dat ook met jonge duiven. Die kunnen we best zelf wegwijs maken.

Zo moet er ook een inkorfbeperking komen om het leuk te houden. Ja, ik speel zelf ook met 116 jongen, maar ik kan er met 60 ook gemakkelijk af. Iedereen zou met 80 jongen moeten mogen starten en de rest als invliegduif, zodat er aangevuld kan worden indien nodig. Bij de oude duiven heb je aan 40 stuks genoeg met hetzelfde principe; de rest als invliegduif om eventueel aan te vullen.

Terug naar de realiteit

De vijfde jonge duivenvlucht zit er dus op met in de vereniging voor de vijfde keer de 1e, dit keer met een dochter van Avatar die zelf een 1e NPO won en kind is van het Millennium koppel gekoppeld aan een volle zus van Super Daisy. In het samenspel werd het de 3e.

Niet geheel tevreden, maar meer zat er niet in deze week. De eerste twee kwamen recht uit de goede lijn met een snelheid waarvan ik dacht dat ze niet te kloppen waren, maar aangezien ik niet de enige ben met duiven mee waren er in Brabant 2000 toch nog 19 duiven sneller van de 16.292d.