Teletekst

Onlangs ontving ik een mail van een liefhebber met de vraag hoe vaak ik op teletekst heb gespeeld. Die tel ben ik kwijtgeraakt, maar op de officieel als NPO aangemelde vluchten ruim boven de 100x. Ook het aantal NPO overwinningen weet ik niet meer. De 2e plaatsen zijn er in ieder geval een stuk meer.

Zo werd ik in ´99, toen Brabant 2000 werd opgericht, 1e hokkampioen en 1e Asduif. Ook daar ben ik vaak op alle disciplines 1e hok en 1e Asduif geweest. Ik ben zelf meer prestatie- dan kampioenschapsgericht, maar in de laatste 20 jaar zijn er op alle podia heel wat titels behaald.

Dat zoiets met goede duiven moet gebeuren die verder kunnen dan een rondje om de kerk, is zeker. De begeleiding houd ik zo goed als ieder jaar hetzelfde, medisch handel ik alleen wanneer ik dat nodig acht. Het gehele jaar door veel open hok, ik wil hier geen watjes of duiven die bij de verwarming moeten zitten.

Ik geloof niet in opvoeren, vandaar al jaren de eigen voermengeling die onze zoon verdeelt in verschillende landen. Met mij diverse tophokken die dit al jaren naar tevredenheid gebruiken.

Ook ik ben in al die jaren tegen problemen aangelopen waar geen enkele dierenarts bij kon helpen. Je korft nu eenmaal in met andere liefhebbers en haalt duiven bij uit een ander milieu. Het meeste heb ik opgelost middels een harde selectie op gezondheid. Wie niet gezond blijft hier, verdwijnt. Vooral bij de kweekduiven komt er op de verplichte entingen na nooit medicatie in de drinkpot of over het voer. Zij kweken met een open voorfront en wie daar niet tegen kan, gaat eruit.

In dat kweekhok zitten alleen duiven die NPO vluchten of teletekst hebben gewonnen, sommige zelfs 3x teletekst. De meeste hebben diverse malen een 1e gewonnen of zijn Asduif geweest. Nieuwe aanschaf wordt hier één jaar getest, dan nog één jaar bij Jan, en daarna is het vaak game over.

Natuurlijk ga ik vaak over de tong. Het kan niet anders dan dat ik doping zou geven, vijf controles later rijd ik alle dagen met de duiven en ben ik vaste klant bij De Weerd. Denk je nu echt dat ik mijn goede naam en die van mijn gezin te grabbel zou gooien voor doping? Of dat ik alle dagen met de duiven op pad ga en dan kan presteren van april tot september?

Nee, het is gewoon een kwestie van standvastigheid. Waai niet met alle winden mee, heb goede duiven en een tomeloze inzet. Dat is de enige vorm van prestatieverhoging op mijn hokken. Van duiven weet ik verder niets, anders haalde ik de rotzooi er tijdens het spenen wel uit en vloog ik enkel met tien koppels oude duiven.