Pont-Sainte-Maxence

Deze zaterdag 290 km voor de jonge duiven met zoals het er nu uitziet een ZW5 wind. Als ze niet opletten zijn ze zo 100 km verder, vooral hier op de voorvlucht. Het toeval wil dat ze vorig jaar van Pont-Sainte-Maxence dik 2200mpm maakten en ik toch gewoon twee duiven top 10 Brabant 2000 draaide. Dit zie ik nu niet snel gebeuren. Ze zijn net gescheiden, bewust wat later om vanaf volgende week naar topvorm te groeien.

Het is Brabant 2000 gelukt om alsnog een mooi resterend programma neer te zetten met achtereenvolgend 290, 355, 355 en 450 km. Daarna nog twee nalijn vluchten van 250 en 290 km, dus in totaal nog zes mooie testgelegenheden.

Afgelopen weekend won ik dus 1e, 7e en 8e La Souterraine 635 km. De 1e en 3e duif zijn beide van 2018 en bakten er als jong niets van. Op Gien 450 km waren ze echter wel bij de eerste, ééntje zelfs op teletekst. Hadden we die vlucht niet gevlogen, dan leefden ze waarschijnlijk allebei niet meer.

Wat ik daarmee wil zeggen is dat duiven die later op de dagfond uitblinken de kans moeten krijgen om als jong één of twee keer verder dan 400 km te spelen, anders verdwijnen er veel potentieel goede dagfond duiven vroegtijdig van het toneel. Alles aanhouden lukt nu eenmaal niet.

Al zolang ik duiven heb werden de jongen die op de laatste NPO-vluchten uitblonken niet alleen mijn beste oude duiven op de NPO-vluchten, maar ook in de kweek en de nakweek. Vandaar dat ik vind dat jonge duiven voldoende testmogelijkheden en hardheid moeten krijgen.

Ik ben niet de slimste, maar weet wel dat we in de jaren ‘00 naar de Dierenbescherming en WOWD zijn gaan luisteren en gestopt zijn met verdere jonge duivenvluchten. Tevens begonnen de vluchten steeds later. De tijd heeft ons geleerd dat we dubbel zoveel jongen verspelen op vluchten van amper 200 km en ook bij de minst geringe tegenwind een hoop oude duiven verliezen.

Mijns inziens waren we met het oude systeem dus beter af. Ook vlogen de jonge duiven hier altijd samen met Zeeland, Brabant 2000 en Oost Brabant op de ZNB-concoursen en hadden we veel slimmere en taaiere duiven die hun genen doorgaven aan de volgende generaties. Nu kweken we meer watjes en moet men uit alles kweken wat veren heeft om aan aantallen jongen te komen die we vervolgens massaal weer verliezen omdat ze over geen enkele kwaliteit beschikken.

Het was beter geweest als men naar ervaren duivenliefhebbers had geluisterd die het beste met hun dieren voor hebben in plaats van studentjes die een functie hebben gekregen maar nergens pap van hebben gegeten. Zij kunnen vaak een postduif niet eens van een bosduif onderscheiden.

Gaat Nederland niet ten onder aan steeds meer onzinnige wetten en regeltjes, opgesteld door mensen zonder ervaring of kennis van zaken? Mensen die aan touwtjes mogen trekken zouden eerst eens 20 jaar praktijkervaring op moeten doen voordat ze allerlei regels mogen verzinnen.