Het lange wachten werd beloond

Het weekend begon met Agen op vrijdag. Ik wist niet wat ik daarvan kon verwachten. Jan en ik hebben onder Timmermans-Theunis Donkerbroek als testproject deelgenomen. Een geheel nieuw spelsoort voor ons met duiven die ik niet ken.

Alle overnachtduiven zijn gekweekt uit jongen van september 2018 en gespeend mei/juni 2019. De twee jongen uit Barcelona (6e nationaal) van Ben de Keijzer kreeg ik eind augustus. Zij hebben in hun geboortejaar geen mand gezien.

Agen was zwaarder dan de voorspellingen aangaven. Iets voor 20u arriveerde hier een duif die met een grote boog op het hok landde. Uiteindelijk om 20.06u geklokt. Na de doormelding was ze de eerste jaarling in NIC Hoogerheide tegen heel wat gekende fond matadors.

Ze komt uit een doffer van Comb. de Pijper uit hun topduivin Angelique x zus van de 1e Olympiade van R. van Beers. Mijn 2e arriveerde om 20.50u, maar had eigenlijk veel vroeger moeten vliegen, want die was nog fris bij thuiskomst. Dit is een 100% Comb. de Pijper duif, ook uit Angelique.

Mijn 3e was er om 21.22u en is een laat jong uit Barcelona van Ben. Zijn nestligger arriveerde de andere morgen om 7.40u. Mijn 4e en tevens 2e getekende kwam nog door om 21.30u maar bleef lang zitten. Zij komt uit de 1e nationaal Cahors van Wittebol. Uiteindelijk werd het in NIC Hoogerheide 1-9-20-32-41-47-52-76-85 bij de jaarlingen.

Sens

De zaterdag begon met Sens. We hebben dit jaar al slechte omstandigheden gehad, maar Sens sloeg alles. De lucht zat potdicht en het regende flink. Bij mijn eerste vier duiven zaten gelukkig de 1e en 3e getekende. Dat was gelijk ook het enige vreugdemoment. Wat was ik blij dat ik de dagfond ploeg bij uitzondering rust had gegeven.

Jonge duiven

Uiteindelijk wilden ze de jonge duiven ook nog lossen na een kleine opklaring. Ik hield mijn hart vast, want met een harde ZW wind kon het eigenlijk niet anders dan dat de duiven vanachter zouden komen.

Veel liefhebbers waren teleurgesteld na vorige week duiven op tijd te hebben gepakt en nu veel te laat. Hier viel de schade mee, maar dat kan niet anders met 140 jongen in de strijd. Het werd uiteindelijk tegen 2.500 duiven 1-2-3-7-8-9-10-11. In het Rayon 79 prijzen waarvan 61x 1:10 en 20x 1:100.

De 1e en 4e duif zijn nestliggers uit het Millennium koppel. Inderdaad, vorige week won ook een jong uit dit koppel de 1e. Daar zijn al een massa 1e prijswinnaars uit voortgekomen, alsmede een NPO-overwinnaar, Olympiade duif en verschillende teletekstwinnaars.

Mijn 2e is een jong uit een duif die ik van Bas Verkerk kreeg, gekoppeld aan een dochter van Super Rossi. De eerste twee kwamen tegelijk thuis, de ene sprong net iets eerder binnen. Dat de wind de prijzen bepaalt, vooral op korte vluchten, was duidelijk te zien. Rayon 1 en 2 waren samen gelost. Ik had er 23 thuis voordat daar de eerste duif viel.

Ook in ons Rayon zaten de snelste duiven op de hokken die het meest oostwaarts liggen. Je bent dit jaar spekkoper als je hokken oostelijk liggen met de al maar W of ZW wind. Maar volgens critici ligt het daar niet aan, dus ik ben erg benieuwd of zij ook domineren bij een NO of oostenwind.

Kortom, gematigd tevreden, wetende dat ik nog gemakkelijk bij kan schakelen bij de jonge duiven. De doelen zijn op de NPO-vluchten afgesteld. Dit zijn voor mij invliegmomenten. Bij de twee nachten in de mand vluchten moet de gashendel open worden gedraaid.