Een druk weekend

Een druk weekend ligt in het verschiet; 16 duiven op Agen (872 km), 23 oude op Sens (385 km) en 140 jonge duiven op Quiévrain (143 km). Vanaf vrijdagavond is het dus wachten geblazen.

De duiven die vorige week Montluçon deden, krijgen rust. Dit gaat tegen mijn principes in, maar ik doe het toch. De veredelde B-ploeg doet Sens waaronder veel duiven die zichzelf nog moeten bewijzen.

Op Montluçon werd ik 4e Grootmeester terwijl er een duif minder opstond die dik 1:10 won. Mijn eigen schuld, dat had ik maar moeten reclameren. Peter Colijn is met de 1e plaats weg en dat is een goede vriend van harte gegund.

Ik hoop dat ze op tijd lossen, na de middag lijkt het slecht te worden. De wind is wederom ZW, maar dat is al heel het seizoen zo, daar doe je niets aan. Als men de duiven in Agen op tijd lost, kunnen ze er sneller zijn dan we denken en is er van een echte test geen sprake.

De overnachtduiven hebben de laatste vijf dagen alleen NPO-mix en Champions Mineralenmix gehad, dus hun tank zit vol. De duiven van Montluçon hadden de laatste dagen ook stevig NPO-mix gehad. Deze mengeling geeft ze veel energie terwijl hij toch licht verteerbaar is. De jonge duiven geef ik elke dag de basismengeling met Champions Mineralenmix. Op vrijdagmiddag voer ik ze enkel NPO-mix. Driemaal per week zit er Naturaline met look in het drinkwater. Dit doe ik al jaren.

Veel liefhebbers blijven maar veranderen. Ze breken ieder jaar hun hok uit, kuren met van alles en hebben elke voerleverancier al eens bezocht. Hier zo weinig mogelijk veranderingen. Vooral wat voeding betreft is het verstandiger om je duiven één mengeling te geven in plaats van elke dag wat anders.

Het darmgestel van duiven raakt gemakkelijker verstoord dan we denken. Een diëtist vertelde me eens dat alles in de darmen ontstaat. Als het daar goed zit, blijf je veel ellende voor. Vandaar dat ik niet geloof in opvoeren, zuiverings- of dieetmengelingen of wat dan ook.