De jonge duiven zijn er klaar voor

Rond het middaguur heb ik de jonge duiven enkel NPO-mix gevoerd. Deze mengeling is licht verteerbaar en de energie die in de vetten zit, kunnen ze goed gebruiken. De duiven barstensvol voeren doe ik niet als er de andere dag op tijd gelost wordt.

Het lijkt er dus op dat ze morgen op tijd kunnen lossen met redelijk windstil weer, wat betekent gelijke kansen voor iedereen. Er zitten 140 jonge duiven klaar om de strijd aan te gaan. Dit jaar zijn er niet veel verloren en dat hoor ik van meerdere liefhebbers.

De eerste keer grote mand is vaak spannend, maar met niet teveel wind erachter hoeven ze niet ver om te vliegen. Motivatie bij de jonge duiven doe ik niet. Veel te vroeg en nergens voor nodig. Ze krijgen hier geen mogelijkheid om te nestelen, er is ook nog niet één ei gelegd.

De plannen zijn voor later in het seizoen, maar dan moet de basisgezondheid nu al goed zijn en ze moeten hun neus al vroeg aan het venster steken.

Zoals altijd is het de eerste vluchten een kwestie van binnenkomen en met een forse ploeg komen ze zelden alleen. Een groot deel is aan elkaar verwant, dus valt er één, dan volgt de rest vaak ook. Dat heeft voor- en nadelen. Je kan een mooie serie draaien, maar ze kunnen elkaar ook met gemak buiten houden.