Het wil niet

Het weer wil niet wijken voor de zomer. Ook aankomend weekend lijkt het bewolkt te worden met wederom een W/ZW wind. De westelijke hokken komen er niet aan te pas dit jaar, we zien dat ook op de nationale vluchten in België.

De jonge duiven gaan mee om niet te ver achterop te raken in dit toch al korte seizoen. Een verlies van 25% is immers ingecalculeerd. De eerste vluchten zijn altijd moeilijk, hoe vaak je ze ook hebt weggebracht. Tevens worden er massa’s oude duiven ingemand bij de jongen. Daar liep het vorig jaar op mis. Het zou beter zijn om de manden met oude duiven te labelen en die eerder of later te lossen.

Mijn 2e getekende van Issoudun is terecht. Wandelaars hebben hem met een gebroken vleugel nabij Vierzon uit een rivier gevist. Dit bewijst maar weer eens dat er onderweg veel duiven sneuvelen.

Afgelopen weekend ging hier een goede vliegduivin dood. Ze moest leggen en kon niet van haar ei af. Mijn vaste dierenarts gebeld, maar die nam niet op. Vervolgens het ei bij een naburige liefhebber eraf laten halen. Dit lukte snel, maar helaas lag ze de andere dag dood. Toch een duif die 4x top 10 provinciaal vloog waaronder de 1e.

Dat de duivensport niet altijd over rozen gaat moge duidelijk zijn. Hoe het na de eerste jonge duivenvlucht zal zijn moeten we ook maar afwachten. Afgelopen week waren er hier en daar nogal wat verliezen van amper 60 km. Sommige hadden ze zo thuis, anderen missen nog 25%.

Maar goed, het jonge duivenseizoen is begonnen en gaat snel opwaarts dus ze moeten op de rit, anders worden de sprongen te groot. Voor het weer hoef je het niet te laten, dat blijft nog wel even zo volgens de voorspellingen (die trouwens alle dagen anders lijken te zijn).

Op Montluçon gaan 20 duiven mee. De topconditie is er nog niet. Het lijkt iets te beteren, maar schijn kan altijd bedriegen. Ik heb in mijn leven te vaak ingemand met goede hoop wat op een teleurstelling uitdraaide, maar ook net zo vaak andersom.

Eén ding is wel zeker: duiven die dit jaar niet draaien krijgen rust. Forceren doe ik niet, dat leidt vaak tot niets of verloren duiven.