De Belgen kunnen los

Voor de Belgen is de nachtmerrie voorbij, zij mogen vliegen. Wij spelen zaterdag Niergnies met een ZW wind. Sommige vinden dat mooi, ik vind er weinig aan. Ik heb liever zwaardere vluchten. De afstand voor mij is 180 km, maar al was het 250 km, dan deed ik alsnog mee. Zoals ik al zei: duiven geven niet om afstand mits ze goed verzorgd en in orde zijn.

De jonge duiven zijn gisteren in groepjes van tien rond 11.15 uur in het westen gelost op zo’n 20 km. Ditmaal met de wind vanachter, terwijl ze daarvoor alleen kopwind hadden. Het gevolg is dat ze er de gehele dag over deden en één voor één arriveerden. Nu zijn er van de 132 nog 4 weg.

Normaal zou je denken dat dit een goede leerschool is, maar dat is niet altijd zo. Ik heb in het verleden vaak meegemaakt dat ze één voor één thuiskwamen en daarna gingen er op de eerste prijsvlucht alsnog veel verloren. Het zijn immers niet allemaal goede, ook al komen ze uit goede ouders. Dat zou te makkelijk zijn.

Ik draai niet snel om de feiten heen. Mensen die met 100 jongen starten en er zogezegd geen kwijt zijn, maar toch met een verschil van 100 of 200 in hun ringenserie zitten, geloof ik niet snel. Het is nu eenmaal wat het is. De duivensport draait vaak uit op teleurstellingen, maar daar zal je mee om moeten gaan.

Gisteravond werd ik tweemaal gebeld voor een opgevangen jong, eentje zat op amper 5 km. Terughalen doe ik niet, de andere 128 kwamen namelijk wel alleen thuis. Vorig jaar heb ik de proef op de som genomen en van de slechte Quiévrain vlucht acht jongen opgehaald. Nadien ben ik ze allemaal weer kwijtgeraakt. Die hebben het niet in zich en bij de geringste tegenslag springen ze bij een ander binnen.

Nu zullen er veel roepen “ik haalde er één terug en dat werd nadien een goede”, maar dat zal dan vaak bij vitesse spelers het geval zijn. Zodra het taai wordt haken zulke duiven vaak weer af. Het draait om selecteren en zulke duiven horen niet thuis op mijn hok.

Nieuwe afhaaltijden

Omdat het vliegseizoen weer begonnen is, zijn wij op zaterdagen een uurtje eerder open en sluiten we een uurtje eerder, namelijk van 08.00 tot 10.00 uur. De woensdagen blijven hetzelfde, dan is iedereen van harte welkom tussen 15.00 en 17.00 uur.