Ploeg #3

De eerste twee rondes jonge duiven zijn inmiddels viermaal één voor één gelost tot zo’n 20 km. De derde ronde is gisteren voor het eerst de mand ingegaan en op 8 km gelost (eveneens één voor één). Ze hadden daar een iets grotere kluif aan met een NO wind, maar waren in ‘s middags allemaal thuis.

Vandaag ging de derde ronde weer in de mand en morgen de eerste twee rondes. En de wind dan? Daar kijk ik niet naar. Als het begint te regenen onderweg neem ik ze ook niet mee terug. Het duurt nog zes weken voor ze met de vereniging meegaan, dus er is nog genoeg tijd. Toch vermoed ik dat dit weer niet zo zal blijven.

Adeno is weg en verwacht ik hier niet meer terug dit jaar. De voeding is dagelijks 80% Championsmix en 20% NPO-mix met daaraan Champions Mineralenmix toegevoegd. Deze plak ik aan het voer met oregano olie. Verder geen medicatie. De dagen dat ze niet worden opgeleerd zijn ze de gehele dag los en mogen ze rondslenteren. Over vijf weken gaat het regime erop tot eind september.

De oude duiven trainen nu eenmaal daags, daar heb ik weinig werk aan. In de ochtend de doffers vanaf 07.00 uur en ’s avonds de duivinnen vanaf 17.00 uur. De oude duiven krijgen nu in het begin van de week de mineralen en conditiemix van Mariën over het voer.

Medicijnen geef ik het liefst zo weinig mogelijk, alleen wanneer ik niet anders kan. Vandaag kreeg ik een lange mail van een jonge liefhebber, hieronder een deel van zijn verhaal:

“Ik begin een half uur na de eerste duiven, op een kwartier heb ik er 4 van de 18 tot 11:00. Dan moet ik wachten tot 15:00 op mijn 5e duif. Om 18:00 alle oude duiven thuis (9 stuks). Dan begint het wachten op mijn laatjes van oktober. Om 19:30 de eerste en op dit moment geen veer meer gezien.

De laatjes zijn 15x gelapt en vorige keer met de vrachtwagen naar Duitsland geweest en vielen mooi tussen de oude duiven door.

Vóór dat mijn 5e duif thuis kwam was ik al bij de duivendokter geweest. Het enige wat hij kon vinden was een geelbesmetting van 4+ en 6+ bij 2 van de 4 duiven. Het frappante is dat ik de duiven 3 weken geleden 7 dagen gekuurd heb en de week erop deze duiven heb laten controleren, inclusief de jongen en die waren helemaal schoon!

Ze hebben dus 1 nacht in de mand gezeten vorige week en nu hebben ze een besmetting waar ik 10 dagen tegen moet kuren óf 3 dagen achter elkaar een geelpil op moet steken. Met als gevolg dat ik één en het liefste ze twéé weken niet inkorf. Gezien de stappen die ze nu moeten maken qua afstand kan ik wel stellen dat mijn seizoen voorbij is.”

Ik heb de beste man verzocht eens naar een andere duivenarts te gaan. Als die er hetzelfde over denkt, kan hij zijn duiven beter vervangen voor minder geelgevoelige duiven. Ik heb dat vroeger ook gehad. Ik had duiven gekocht van een hard spelende liefhebber. Die presteerden hier ook geweldig, maar hadden regelmatig tricho. Zulke duiven kan je beter snel verwijderen, hoe goed ze ook presteren. Duiven met medicijnen omhoog houden is namelijk werken aan je eigen ondergang.