De stand van zaken

De oude duiven worden eens per week 25 km opgeleerd waarna ze één dag bij elkaar mogen. Bij de jonge duiven valt de adeno-uitbraak vooralsnog mee, vier stuks heb ik verwijderd. Elke ochtend voor het licht aanspringt bekijk ik de mest, zo heb ik probleemgevallen snel in de gaten. Ze lijken de dans dus te ontspringen, of dat komt door de combinatie Colinol, MG Mix en onze Champions Mineralenmix die ik om de dag geef? Geen idee.

Eigenlijk zou ik met de jonge duiven op pad kunnen, ze vliegen goed en hoog. Andere liefhebbers hebben ze al vijf keer weggebracht, maar ik kies ervoor om wat langer rustig te blijven. Dit omdat ik verwacht dat het seizoen ook wat langer zal duren.

Bij Jan in Friesland gaan de jonge duiven altijd pas laat op pad en is de uitslag op de eerste drie vluchten vaak slecht. Maar als ze eenmaal op gang komen, is er de laatste jaren geen houden aan op de midfond.

Hier kies ik er dit jaar voor om alles eind mei/begin juni in de mand te stoppen en op 3 km van huis één voor één los te laten. Ze moeten alleen durven vliegen, anders zullen ze nooit voor de eerste plaats kunnen gaan. Maar goed. Wat er niet in zit, kun je er ook niet inbrengen of in dit geval inrijden. Ik vergelijk het maar met mensen. We starten allemaal op de basisschool, de een groeit uit tot timmerman en de ander tot professor.

Let wel, het is oppassen geblazen met adeno. Heb je het stevig gehad, houd ze dan de eerste drie weken thuis. Datzelfde geldt na een pokkenenting, dit bespaart je een hoop verloren jongen.

De overnacht jongen zijn afgelopen jaar overigens gelijk op 145 km gegaan zonder ze op te leren. Per saldo geen kwijt. De laatste overnacht jongen worden dit weekend gespeend. Ook zij zullen dit jaar ergens in juli gelijk op 145 km gezet worden zonder dat ik er eerst mee op pad ga.