Jonge duiven

“Mijn jonge duiven vliegen niet” hoor ik vaak. “Wat te doen, Peter?” Ik snap niet dat iemand zich daar druk om maakt. Jonge duiven die niet vliegen, kan je ook niet kwijtraken. Laat die beestjes toch rustig ontspannen en uitgroeien. In het gunstigste geval beginnen ze pas half juli aan de wedstrijden.

Ik start pas eind mei met opleren. De week ervoor jaag ik ze buiten en de lucht in. Dat doe ik drie dagen en dan trainen ze vanzelf. Hier trekken ze ook niet urenlang meer weg zoals vroeger. Ik ben daar niet rouwig om, want wegtrekken heeft niets met presteren te maken.

Vaak heb ik in de lucht zitten turen en mezelf gefrustreerd dat duiven van nabijgelegen hokken wel door de lucht vlogen en die van mij niet van het hok te slaan waren. Maar in het weekend waren die van mij vaak al thuis voordat de nabijgelegen hokken nog moesten beginnen.

Dus dat overtollige gedoe in de lucht – vooral bij weduwnaars – is pure krachtverspilling, meer niet. Zo was er ook een liefhebber die me bij het inkorven wist te vertellen dat er dat weekend niet tegen hem te spelen zou zijn. Zijn jongen waren alle dagen twee uur weg. Ik wist wel beter en had achteraf gelijk, ze hadden hun energie al verspeeld die week.