Oud en jong

Mochten we met de oude en jonge duiven tegelijk starten en we zouden naar één losplaats gaan, dan is het verstandig eerst de oude duiven te lossen. Oude duiven hangen minder lang rond de losplaats dan jonge en zijn vaak na tien minuten niet meer te zien.

Afgelopen jaar losten ze in onze afdeling oud en jong samen. Voor de jonge duiven was het hun eerste keer. Zoals ik voorspelde werd het een rampvlucht met hier van de 140 jongen 60 kwijt. Die thuiskwamen, raakten niet meer in normale doen. Afgelopen week kwam er weer één terug van die bewuste vlucht, de derde in een maand tijd. Ook deze had gezworven, zo leek het.

Maar dat was niet de enige fout. We stonden in Isnes, waar ze er om 08.00 uur achter kwamen dat ze onder draden geparkeerd stonden. Vol trots stuurden ze een filmpje dat ze zo niet konden lossen. Let wel, de zon was al om 05.30 uur op. Men besloot met een flink stuk om 40 km verder te rijden naar Quiévrain. Daar werden ze gelijk gelost, het was immers 09.00 uur hartje zomer met jonge duiven voor hun eerste opdracht op 145 km. Sommige rayons zaten nog verder weg.

Maar niet getreurd, dachten ze. “Die oude nemen de jongen wel op sleeptouw”. Niet dus. De oude duiven trokken de hele klad uit elkaar. Eén deel moest naar het oosten en één deel naar het westen. Onervaren jongen voor de eerste keer in de grote mand moesten kiezen wie te achtervolgen. Een duif is nu eenmaal een kladvlieger van nature.

Nu las ik in Het Spoor dat het zo op meer plekken is gegaan. Oude duiven samen met de jongen los voor de eerste keer. Zij waren niet omgereden, maar hadden ook veel verliezen. Nu zou een mens van zijn fouten moeten leren, dus neem ik aan dat ze nooit meer oude duiven gelijktijdig lossen met jonge. Ook niet na de jongen, want oude duiven halen hen zo in, al los je 15 minuten later. Kortom, eerst de oude duiven eruit en een kwartiertje later de jongen.