Weinig verandering

Iedereen pakt het op zijn eigen manier aan. Ik doe alles gewoon hetzelfde als anders. De oude duiven krijgen dagelijks ruim voldoende van onze mengelingen, zodat als ze ´s ochtends buiten gaan liggen er altijd nog wat korrels in de voerbak liggen.

Veel liefhebbers weten nu niet meer hoe of wat ze moeten voeren. Ik heb daar geen last van, mijn duiven weten niet beter dan dagelijks 80% Championsmix en 20% NPO-mix. Dit is niet te zwaar, vetrijk is nog altijd iets anders dan eiwitrijk. Daarnaast krijgen ze dagelijks Champions Mineralenmix door het voer, ongeveer een pikpotje op 25 duiven.

Ze trainen eenmaal daags. Het is zelfs zo dat als de weduwnaars om 08.00 uur los gaan, de derde ronde jongen ook los gaat. Zij vliegen nog niet echt, maar komen wel op het hok. De weduwnaars kijken daar niet eens naar en vliegen gewoon een uur tot ik hun klep openzet. De duiven komen hier gewoon binnen op hun bak en zeker niet op de honger.

Natuurlijk hoor en lees ik ook verhalen van anderen. Als je duiven nu op licht voer zet, raken ze daar in mijn ogen eerder van in vorm dan wanneer ze volop voer krijgen. Duiven terugkoppelen of gerst voeren? Daar gaan ze eerder door ruien, denk ik. Liefhebbers die zeggen dat ze volle bak voeren en hun duiven 50% gerst geven, liegen. Als je volle bak voert blijft de gerst liggen, duiven eten dat namelijk niet graag.

De jongen ga ik morgen enten voor de pokken. Vaak krijgen ze door die enting last van adeno en dat kunnen ze maar gehad hebben. De kinderziektes moeten er toch uit. Dit is tevens een mooi moment om ze eens goed te beoordelen.

De mest is super. Ik geef drie keer per week een soeplepel Colinol Plus van DHP Cultura en een soeplepel oregano olie op 1,5 kg voer. Daarover gaat wat Champions Mineralenmix om de boel op te drogen.