Nu nog mooi weer

Ik moet in de ren van de jonge duiven de nieuwe rekken nog maken en wachten op de Benzing M3 klok, dan kan het weer beginnen. De ploeg van de eerste twee rondes – zo’n 75 stuks – vliegt al goed rond en is bijna klaar met het verkrijgen van een nieuw verenkleed.

De derde ronde is en wordt gespeend, dat zijn er ook 75. Verder liggen er nog wat jongen van een paar dagen oud van mijn beste duiven om op de nalijn te spelen. De selectie begint zodra ik jongen zie die iets mankeren, die worden hier niet oud.

Bij de jongen doe ik nu driemaal per week Colinol Plus van DHP over het voer en dat bevalt prima. De mest is top, dus we gaan zien of dit veel uitmaakt voor adeno of niet. Hier dus alleen een PMV-enting één week na het spenen en eind mei de pokkenenting (vermoedelijk in de nek en niet meer met het kwastje, al twijfel ik daar nog over). De paratyfusenting zal de 1e week van juni worden.

Verder gaan de jonge duiven de gehele dag los. Tellen doe ik niet. Wat de rover pakt, jammer dan. Straks mand je ze in en raak je door een slechte lossing ook een volle mand kwijt. Waarom zou ik dan nu wakker liggen van die paar die worden gegrepen?

De selectie bij de jongen is minimaal de helft van de keren dat ze in de mand gaan 1:10 en minstens 1x 1:100 erbij. Duiven die als jong niet per honderdtal spelen blijven hier niet als jaarling. De oude duiven moeten meerdere keren 1:100 spelen om door te mogen. De 24 koppels oude vliegduiven krijgen meer dan 20 kansen om vroeg te vliegen, maar de kaarten zullen na zes vluchten vast geschud zijn en ik moet blij zijn als er dan nog 20 koppels zitten.

Het aantal jonge duiven boeit me niet, ik zie dat als test om te proberen wat toppertjes te kweken. Je moet er veel ringen om duiven zoals Lichte Super Rossi met 3x teletekst op de midfond over te houden. Aan veel oude duiven heb ik altijd een hekel gehad. Je hebt die twaalf maanden per jaar zitten, terwijl de jongen er maar een goed half jaar zijn.

Ik houd de laatste jaren in totaal zo’n 100 door in de winter (vliegers en kwekers) omdat ik ook op de dagfond speel. Vroeger waren dat er nooit meer dan 60. Als ik alleen vitesse en midfond speelde, waren dat er nog maar 60.