Emmertjes

De emmertjes met blauwe deksel waren in no time uitverkocht in Houten. De komende weken worden veel winkels bevoorraad. Wij doen dit in de meeste gevallen niet zelf, dus je kan het beste bij je lokale speciaalzaak vragen of ze de emmers willen inkopen. Bij ons in Hoeven zijn ze natuurlijk altijd verkrijgbaar.

De huidige gang van zaken

De duiven gaan nu dagelijks los. Om 08.00 uur gaat het hok open en gaan alle duiven eruit, ook die op eitjes zitten. De spieren moeten los en ze moeten weer leren vallen. De hokken staan hier tegen de loods en met een stevige westenwind valt het niet mee gelijk te landen. Voor kunstenaars als Super Rossi en Olympic Millennium was dat nooit een probleem, die landden direct op de klep al stond er windkracht 10.

Binnenkort haal ik weer Mariën’s producten en ga ik met de duiven op controle bij Belgica de Weerd, dan kan het serieuze werk weer beginnen.

Vercammen

Ik zag het PIPA filmpje van Jos Vercammen en sta er eigenlijk ook zo in. Ik wil ook van april tot en met september altijd spelen en het liefst alles winnen, alleen heb ik daar maar 24 koppels voor. Meer wil ik er gewoonweg niet. Ook heb ik net als Vercammen een hekel aan vluchten met een harde wind vanachter. Dit zijn voor mij geluk vluchten, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn.

Ik kijk maar naar de uitslagen. Liefhebbers die normaal geen prijs pakken of zelfs overnachtspelers zitten met een harde wind vanachter ineens van voren. Tegen de achterkant is dan vaak niet te spelen en natuurlijk valt er op de voorkant wel eens een duif uit. Op zich een goede zaak dat ook die liefhebbers er dan staan, maar vandaar dat ik denk dat het meer geluk dan wijsheid is. Ik heb er op de voorkant al menig kampioenschap mee verspeeld.

Onsportief gedrag

Het kweekseizoen loopt op zijn eind, want ik kreeg vandaag twee jongen terug op het hok die vorig seizoen op de eerste jonge duivenvlucht zijn verspeeld. Inmiddels acht maanden later keerden ze perfect door de rui heen terug op het hok met hun chipring nog om.

Wat bezielt mensen die duiven van anderen vangen in de hoop dat het een goede is? Ik zal het nooit begrijpen. En wij ons maar afvragen waarom er zo weinig duiven nakomen en denken dat ze allemaal dood zijn. Niet altijd dus, er schijnen nogal wat onsportieve mensen te zijn.

Nu zijn het hier jonge duiven die nog niets bewezen hebben, maar in Afdeling 5 zijn afgelopen jaar heel wat duiven verspeeld met topprestaties. Zulke duiven worden vaak ergens vermoeid opgeraapt en in een hok gegooid in de hoop dat men er een goede uit kweekt.