De jongen doen het goed

Het kweekseizoen verloopt top, bij de meeste wel vermoed ik met dit zachte weer. Als de kweek slecht gaat, is er vast iets aan de hand. Dit weekend speen ik weer een ronde bij. De eerste ronde is aan de rui, sommige worden zelfs nog mooier. Hier speen ik gewoon bij. Wat wegvliegt, houd ik toch niet tegen.

Volgende week is de voorjaarsbeurs weer. Normaal zou ik daar altijd even heen gaan, maar vanwege mijn rugklachten valt dat nog te bezien.

De vliegduiven zijn ook volop aan het kweken. Ik vermoed dat zij eind volgende week bij gaan leggen. Daarna mogen ze tien dagen broeden en dan kan de strijd weer losbarsten. Ik doe dit altijd zo. De duiven zijn bak vast en goed aan elkaar gewoon. Dit levert later in het seizoen alleen maar voordelen op.

“En de rui dan?” zal u denken. Ik ben die nu al aan het verduisteren tot mei. Ook ligt elk koppel gewoon met twee jongen. Zouden er enkele koppels met één jong liggen, dan leg ik die bij elkaar. Jongen alleen in het nest doe ik zelden, dat levert alleen maar buispennen op.

Zou er een koppel met één jong zijn, dan wissel ik dat jong regelmatig met een jong van een ander koppel. Doordat ze tegen elkaar kunnen schuren en meer zweten in het nest, gaan de buisjes er gemakkelijk af.