Wat een wind

Het eerste wat ik vanochtend deed is kijken of alle pannen nog op het dak van het huis en de duivenhokken lagen. We zitten hier in het open veld, maar gelukkig niets kapot. De duiven blijven binnen tot de wind weer gaat liggen. Je bereikt er niets mee om ze nu los te laten, alleen spierblessures of duiven in de draden.

Ik houd mijn hart altijd vast in het vliegseizoen met ZW5, meestal zijn er problemen met duiven die ergens tegenaan vliegen en vaak zijn dat je beste. Onervaren jongen komen in Groningen terecht en zie je nooit meer terug.

Zou ik duiven mogen lossen, dan gingen ze niet los op vluchten die uitdraaien op meer dan 2000mpm. Ook zou ik geen duif meer lossen na 08.00 uur boven de 27 graden, het is immers vaak om 05.00 uur al licht in de zomer, dus waarom zo lang wachten? De meeste liefhebbers zijn toch vroeg uit de veren.

Maar ik zie het anders dan de meeste losverantwoordelijken. Zij sturen duiven wel graag door noodweer en als de zon aan de hemel staat, twijfelen ze om te lossen. Ben ik de enige die het opvalt dat de prijzen met een harde wind vanachter vaker langer openstaan dan met een stevige kopwind?

We gaan het dit jaar weer beleven, laten we hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn.