Februari

Eind deze maand is de jaarlijkse voorjaarsbeurs weer en de naam zegt het al: dan is het voorjaar in aantocht. In februari start hier de verduistering bij de jonge en oude duiven van 18.00 uur tot 08.00 uur. Bij de kweekduiven gaat het licht aan het einde van de maand weer uit.

Verder wordt deze maand alles rondom huis weer netjes gemaakt. Het groen voor de duivenhokken wordt van de stenen gespoten en de tuin wordt weer in orde gemaakt. De duiven gaan zo goed als alle dagen naar buiten om langzaam in hun ritme te komen.

De verzorging verandert ook, alles gaat namelijk weer wat meer op tijd. Na het avondeten verzorg ik de niet-verduisterde kweek- en overnachtduiven en verder is het verstandig om eind februari op controle te gaan met je duiven. Zeker wanneer er een mindere is gekweekt. Je hebt dan nog ruim zes weken om de boel op de rails te krijgen.

Ik doe dat ook met de vlieg- en kweekduiven. Ze hebben allemaal jongen grootgebracht en ik laat dan toch graag een tricho-controle doen. Het is beter om daar eerst even naar te laten kijken in plaats van ze gelijk blindelings te behandelen.

Voor de rest geen wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren. De voeding bestaat uit 80% Championsmix en 20% NPO-mix met daarnaast vitaminen en mineralen. Om de dag doe ik Naturaline met knoflook in het water, af en toe een Koudijs rooktablet erin en verder geen poespas.

Bij één nacht mand nooit medicatie, bij twee nachten mand en warm weer om de paar weken enkele dagen B.S. Tijdens de dagfond af en toe twee dagen voor de schimmels en luchtwegen (vaak op dinsdag en woensdag). Veel hoeft dat niet te zijn, de duivensport is al duur genoeg.

Wegens aanhoudende fysieke klachten laat ik dit vliegseizoen de verzorging van de overige duiven over aan mijn vrouw, zodat ik mij volledig op de vliegduiven kan focussen.