Het hok kan weer worden gevuld

De eerste jongen klimmen uit de bakken, wat meestal het teken is dat ze gespeend worden. Aankomend weekend gaan ze dus naar hun eigen verblijf. Er zit ongeveer drie dagen leeftijdsverschil tussen de jongen.

Ik speen er 40 die de week erop als ze in de bakken gaan vliegen gevaccineerd worden met Colombovac. Dat is gelijk de enige enting tegen PMV. Tweemaal enten is mijns inziens weggegooid geld, alsmede al die adeno, herpes en vermoedelijk ook rotavirus entingen.

Ze worden begin juni nog gevaccineerd tegen paratyfus met een dode entstof van Schroeder. Ook nog tegen pokken. Ditmaal doe ik dat met een enting. Voorgaande jaren deed ik dat met het kwastje, maar door de grote reactie van de plaats van enten stap ik van het kwastje af en kijk ik eens hoe het met een enting gaat.

De pokkenenting met de naald doe ik overigens al jaren bij de oude vliegduiven en late jongen. Hiervoor gebruik ik Diftovac.

Hier krijgen de duiven het gehele jaar eenmaal per week een vitaminen bruistablet op twee liter water, gewoon van de supermarkt. Of dat nodig is weet ik niet, maar ze drinken het graag dus daar ligt het niet aan.

De volgende ronde eitjes gaat waarschijnlijk naar Jan in Friesland. De kweekduiven broeden nu op hun tweede leg. Eieren overleggen doen we al jaren en naar de leeftijd van de eieren wordt niet gekeken. We hebben het al meegemaakt dat ze er onderweg naar Friesland uitgevallen zijn. Het is 2,5 uur rijden, dus ze zijn koud als we daar aankomen maar nog nooit problemen ondervonden.

Zo had ik enkele jaren terug Helgi uit IJsland op bezoek die eitjes mee het vliegtuig in nam. Sommige vielen zelfs uit in het vliegtuig.

Nee, als duiven een uur trainen hoeft men niet bang te zijn dat de eitjes koud zijn en niet uitvallen. Ook als je in de ochtend op het hok komt en je hebt een koppel die van de eitjes is afgelopen door een vechtpartij of wat dan. Ook al zijn ze koud, dat betekent niet dat ze niet uitvallen als ze weer bebroed zijn.

Over de kwaliteit van de jongen die uit eitjes komen die enkele uren koud hebben gelegen hoef je jezelf geen zorgen te maken, daar is niets mis mee.