Jongen of eitjes?

Sinds 2014 verhuis ik jongen en eitjes naar Jan Timmermans in Friesland. In het begin alleen jongen, omdat ik ze eerst zelf wilde beoordelen voordat ze vertrokken. Dat viel niet altijd mee. Er zat soms wel een topper tussen, maar er werden er ook veel aan huis verspeeld en er zat teveel afval tussen.

In het verleden kocht ik nogal eens jongen om mee te spelen en daar zat ook zelden iets goeds tussen, dus stapten we over op het verhuizen van eitjes. Makkelijker voor mezelf en de kwaliteit in Friesland ging met sprongen vooruit. Er werden ook minder jongen verspeeld dan de jaren ervoor. Komt dit omdat ze in een ander milieu opgroeien? Geen idee. Feit is wel dat als ik in het voorjaar naar Friesland reed, het blad hier al aan de bomen zat terwijl ze daar nog kaal waren.

Kortom, moest ik duiven bijhalen om mee te spelen, dan zouden dat eitjes worden die ik zelf grootbracht. Of zomerjongen, maar dan zou ik ze op het kweekhok zetten en dan moet ik dus zeker weten dat ze uit de allerbeste duiven komen. Als ze door de rui heen zijn, zou ik ze op de hand selecteren en er daarna van kweken.

Duiven die je bijhaalt moeten bij je eigen duiven passen, als je ze wilt kruisen. Veel buitenlanders hebben voorkeur voor inteelt, maar dan hebben ze pech. Hier gaat dat niet, want ik kruis ze zoveel mogelijk. Daar heb ik de beste resultaten mee en daar wijk ik niet vanaf.

Update kweekseizoen

Het kweekseizoen verloopt voortreffelijk hier. Het grootste deel ligt klaar om geringd te worden. Ze zijn 26 november bijeengezet, maar de meeste hebben hun eerste ei op 4 en 5 december gelegd.

De zomerjong doffers waren allen onbevrucht, dus daar heb ik eitjes van de beste koppels onder gestoken. Eén duivin had niet gelegd, dus ook daar heb ik eitjes onder gestoken waar ze vervolgens gewoon op ging broeden.

Super Rossi had onbevruchte eitjes, dus ook hij heeft eieren van een ander koppel. Vorig jaar waren zijn eerste eitjes ook onbevrucht, daarna bevruchtte hij vier rondes om weer te eindigen met drie rondes waarvan één ei bevrucht. Het zal dus ver over zijn verwacht ik. Zijn vader – een rechtstreekse Heremans – bevruchtte maar zes jaar. Zijn opa Young Witbuik – en die is van 2008 – bevrucht nog steeds. Zoals ik eerder aangaf: slechte genen erven vaak als eerst over.