Nieuwe voedingsschema’s

Voeren schijnt op veel hokken lastig te zijn, wij ontvangen nog regelmatig mails over hoe te voeren. Ik heb daarom nieuwe globale voedingsschema´s opgesteld, waarbij men zelf in moet schatten of er bij een zware vlucht meer gevoerd moet worden dan bij een lichte.

Daarbij heb je verschillende soorten duiven. Snelheidsduiven vetten bijvoorbeeld sneller aan dan allround duiven en op een verwarmd hok verbruiken duiven minder energie dan op een onverwarmd hok. Vandaar dat ze met hogere buitentemperaturen minder eten dan wanneer het koud is buiten.

Dan zijn er ook nog liefhebbers die allerlei toevoegingen geven zoals tovo en snoepzaad. Dat heeft natuurlijk ook impact op hoeveel voer je een duif geeft. Zelf doe ik dit niet.

Er valt dus niet één schema te maken dat op iedereen van toepassing is. Gebruik de voedingsschema’s daarom als richtlijn en beoordeel zelf of jouw duiven meer of minder voer nodig hebben. Dit zie en merk je vanzelf.

Ik werk zelf niet met afgewogen grammen of lepels, maar voer meer op gevoel. Onze duiven hebben in principe een soort van volle bak systeem. Hier krijgen ze jaarrond genoeg te eten, maar alles moet wel zo goed als op zijn bij de eerstvolgende voerbeurt, anders krijgen ze gewoon wat minder.

In het rui-, rust- en kweekseizoen voer ik alle duiven één keer per dag. Als er jongen liggen, vul ik de voerbakken die op de grond staan wat meer, maar ook daarvoor geldt dat zo goed als alles op moet zijn voordat er nieuw voer in gaat, anders krijgen ze gewoon wat minder. Bij dit systeem moeten er geen muizen in het hok kunnen, die worden hier buiten de hokken bestreden met lokdozen.

Mijn duiven zijn dit systeem al jaren gewend. De hokken staan dagelijks open en bij de kwekers zelfs 24/7, dus die eten zich niet moddervet. Onze vetrijke mengelingen zijn hierop aangepast, de duiven zullen nooit blauw vlees krijgen. Bij eiwitrijke mengelingen – zoals de meeste kweek- en goedkope mengelingen die vaak alleen uit erwten, maïs en tarwe bestaan – wel.

Vergeet niet dat duiven eiwitten opslaan. Als ze die niet kwijt kunnen op bijvoorbeeld zware vluchten, veranderen eiwitten in vergif voor een duif. Ik gooi zelf wel eens eiwitpoeder over het voer, maar zeker niet altijd.

In het vliegseizoen mogen ze in de ochtend goed eten, één uur later ruim ik eventuele restjes op. Dit geldt ook voor de NPO-mix die ik ’s avonds na de normale voerbeurt nog voer bij zwaardere vluchten. Ze mogen daar één uur van snoepen, daarna neem ik het restant weg. Jonge duiven krijgen in het vliegseizoen ‘s ochtends iets minder, maar in de avond volle bak.

Ik wil een heel seizoen presteren. Zou ik alleen vitesse spelen, dan ging ik wél alles afwegen en met grammen aan de slag. Hier liggen de doelen echter verderop in het seizoen, daarom mogen mijn duiven in het begin geen energie inleveren en voer ik ze ruim. Duiven op gewicht brengen in een vliegseizoen waarbij ze wekelijks de mand in gaan, valt niet mee.

Ik ben overigens niet de enige die een dergelijk systeem aanhoudt. Ik zag dit ook bij Willem de Bruijn en Bas Verkerk, ook daar zijn de voerbakken nooit leeg. Niet alle duiven zijn hier echter voor geschikt. Bepaalde rassen vetten nu eenmaal erg aan, maar die zijn hier in de loop der jaren uitgevallen tijdens de wedvluchten.

Wil je net als mij meer op open hok gaan spelen, begin daar dan na de wedvluchten mee en ga daar in het seizoen mee door. Duiven hebben geen kunstmatige warmte in het hok nodig om te presteren.

Hetzelfde geldt voor een enigszins volle bak systeem. Begin daar na de wedvluchten mee, duiven moeten hieraan wennen. Het allerbelangrijkste in dit alles is volhouden en daar gaan de meeste de fout in. Die waaien met alle winden mee zonder zich aan een vooropgesteld plan te houden.

Vragen?

Wij helpen je graag! Vul het contactformulier in, stel je vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.