Richtlijnen

Ik ontvang meerdere vragen over het aantal gram per duif. Op deze website staan voedingsschema’s waarbij duidelijk vermeld wordt dat dit slechts richtlijnen betreft. Dit staat er omdat iedere duif anders is. Sommige rassen worden van water al dik en hebben genoeg aan 10 gram, terwijl andere juist 25 gram of meer nodig hebben, bijvoorbeeld door intensieve training.

Hier staan de hokken jaarrond open, de plafonds worden ook niet dichtgeschoven. In zo’n hok heeft een duif meer voer nodig dan in een verwarmd, afgesloten hok.

De duiven krijgen hier op Allerlei na geen toevoegingen, zoals P40 of wat voor korrel/zaad dan ook. Ik vind dat dikmakers die ze niet nodig hebben. Jongen groeien vanzelf op met een goede, uitgebalanceerde mengeling. Daar hebben ze geen extra’s bij nodig.

Maar goed, voel je jezelf daar prettig bij, blijf het dan vooral geven. Datzelfde geldt voor de drinkpot. Hier gaat daar om de dag Naturaline met extra look in om de zuurgraad op peil te houden. Op overige dagen krijgen ze zuiver drinkwater.

Je kan niet één duif of hok met elkaar vergelijken, vandaar dat ik niet zo in ‘aantal grammen’ geloof. Ik voer gewoon op gevoel, vandaar ook de richtlijnen op onze website. Hebben jouw duiven meer nodig, dan geef je meer. Hebben ze minder nodig, dan geef je minder. Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn.

Ik meng standaard vier zakken Championsmix met één zak NPO-mix en dat krijgen ze jaarrond als basismengeling. Als de midfond begint, voer ik ze naar de inkorfdag toe ‘s avonds extra op met NPO-mix. Ik voer dan de basismengeling rond 17:00 zoveel ze lusten, maar alles moet wel worden opgegeten. Rond 19:30 voer ik nog 10 gram NPO-mix na. Hebben ze meer nodig, dan geef ik meer.

Op de inkorfdag geef ik in de ochtend 10 gram basismengeling. Eventuele restjes worden om 13:00 weggenomen, evenals de drinkpot. Rond 14:00 krijgen ze volle bak NPO-mix. Die restjes worden rond 15:30 weggenomen. Daarna krijgen ze weer drinken.

Speel je vitesse? Geef dan op de inkorfdag alleen ‘s ochtends een uur lang volle bak NPO-mix en daarna niets meer.

Ik focus me op alle afstanden, vandaar dat ze genoeg te eten krijgen. Alles moet wel worden opgegeten. Extra motivatie zoals tonen voor de vlucht gebeurt hier niet. De duiven weten perfect wat er speelt in het vliegseizoen. Ik merk wel dat jaarlingen enkele weken nodig hebben om het spel door te krijgen, maar dat komt vanzelf.

Ze moeten hier een heel seizoen goed presteren. Enkele vluchten oprollen is geen kunst, maar een kwestie van bepalen met welke wind je gunstig zit en dan door middel van extra licht, een kuur/enting, extra training aan huis (of met de wagen) en motivatie de vlucht oprollen. Natuurlijk is daar ook kwaliteit voor nodig, maar nogmaals: ik kies daar niet voor. Ik wil alle vluchten van 100 tot 750 km goed spelen.

Bon

Ik ontving ook mails met de vraag of ik een bon in een vereniging in Sprundel heb geschonken. Ik weet van niets. Ik schenk nooit aan verenigingen, ook daar niet. Nader onderzoek wees uit dat het blijkt te gaan om een duif van mijn hok uit 2014 die hier ooit door iemand is gehaald.