Wat gaat 2020 brengen

Ik ben benieuwd hoe 2020 gaat verlopen. De plannen van onze voorzitter zijn te vooruitstrevend voor de doorsnee duivenmelker die 60+ is en waarvan het enige uitje nog het bezoek aan het duivenlokaal is. Wie zal het zeggen. Zijn de vlieggebieden juist ingedeeld? Worden er niet teveel krabbers kampioen en omgekeerd? We gaan het meemaken.

Waar is de tijd gebleven dat je in september het vliegprogramma voor het volgende jaar kreeg? Het is zelfs al zo ver dat samenspelen verenigingen in een ander samenspel aanschrijven om bij hun te komen, om zo hun samenspel te redden. Dat daardoor een ander samenspel omvalt, daar kijkt men niet naar.

Ikzelf vind één vereniging per gemeente een mooie oplossing. Voor het vervoer kan dan de beste plek gekozen worden om in te manden. Eén vereniging per dorp kan niet meer vanwege het tekort aan leden. Dat er dan samenspelen van meerdere gemeentes moeten komen, is geen probleem. Hoe groter, hoe beter. Je kan dan gewoon in je eigen gemeente inkorven.

Dat we geen leden bij gaan krijgen met de vooruitstrevende plannen, staat vast. Het gros van de huidige liefhebbers is niet klaar voor de plannen en abracadabra wat ze wordt voorgeschoteld. Laat het NPO eerst eens proberen alles uit te leggen, zodat iedereen het snapt en de oudere leden zo lang mogelijk bij de sport betrokken blijven.

Dat er na jaren achterover leunen een frisse wind ging waaien binnen het NPO, is een goede zaak. Maar zoek sponsoren die aandacht besteden aan de sport, vervlieg mooie prijzen op semi nationale concoursen en geef dit aandacht in de pers. Met zulke dingen breng je de duivensport onder de aandacht.

In de jaren ’80 en ’90 was de duivensport populairder dan ooit. Toen werd er ieder weekend stevig gepoold en wilde je als liefhebber wel eens een gokje wagen op je favoriet. Er werden fietsen en hele varkens vervlogen in die jaren.

Ik ben blij dat ik ook die vorm van duivensport heb gekend. Soms denk ik daar met weemoed aan terug. Wat is de duivensport ondanks alle vernieuwingen toch snel van ons afgegleden. Het is en blijft verleden tijd en die zal nooit meer terugkeren.