2019 is zo weer vergeten

De dagen zijn weer korter, maar op het kweekhok is het sinds vandaag weer 14 uur licht om de hormonen op te wekken. De kweekduiven zijn klaar met ruien aan de dons te zien die er dagelijks uit komt. Het teken dat de pluimen zijn vervangen.

Ze gaan binnen veertien dagen samen en dan kan de voorbereiding op 2020 beginnen. Wat koppelen betreft heb ik nooit een plan, ik zie dat pas als ik ze ga koppelen. Duiven die gelijk de broedschaal induiken zie ik graag, maar als ze niets van elkaar willen weten, krijgen ze gewoon een andere partner.

Het moet echte liefde zijn en niet dat ze elkaar open pikken. Korte inteelt doe ik niet, dat heeft me nooit iets goeds gebracht. Niet voor de kweek en ook niet voor het vlieghok. Het liefst zie ik het een generatie overslaan, dan is er geen probleem.

Kruisingen pakken hier het best uit, maar ik selecteer op de uitslag en dan krijg je op den duur toch enkele lijnen die er bovenuit steken en elkaar hier en daar raken.

Voedsterduiven houd ik niet meer, dat vele verleggen heeft me ook niets goeds gebracht. Daarbij wil ik geen duiven meer op mijn hokken waarvan ik op voorhand weet dat ze het niet waard zijn om uit te kweken.

Ze brengen drie rondes groot en na eind april is het klaar voor de eigen hokken. Er worden 30 koppels samen gezet: 24 bewezen koppels kweekduiven en zes zomerjongen uit de beste kweekduiven en samenkwekers.

Bij Jan zitten ook 30 kweekkoppels uit mijn beste kweekduiven van voorgaande jaren. Ook daar zijn alle voedsterduiven verwijderd. Met deze aanpak zal ik van sommige koppels zes en van sommige vijf of vier jongen hebben om mee te spelen en dat is meer dan genoeg.

Ik hoop er 45 per ronde te kweken. Er vallen altijd enkele jongen af door selectie, dus ik verwacht er 135 te spenen. Ik heb ruimte voor 200 duiven, dus dat is geen probleem. Mijn credo is altijd dat één op de tien gekweekte jongen een goede is, dus ik zou dertien goede jongen moeten kunnen kweken.

Wat de kweek betreft

Duiven kweken gaat vanzelf als ze gezond zijn, daar hebben ze weinig toevoegingen voor nodig. Hier in het kweekseizoen om de dag Naturaline in het drinkwater en Allerlei met voederolie over het voer. Verder geen toegevoegde korrels of dergelijke, alleen 80% Championsmix en 20% NPO-mix.

Zoals ik eerder aangaf, wil ik dit jaar dagelijks een testproduct uit China over het voer verstrekken, wat voor een goede bevruchting en opkweek van de jongen zou moeten zorgen. Of het verschil gaat maken, gaan we meemaken.