Duivenkeurders

Zoals de meesten wel weten, heb ik niets met duivenkeurders. Een goede vriend van mij is onlangs bij een duivenkeurder uit het noorden van Nederland geweest. De beste man was uitgenodigd om in België duiven te keuren, dus mijn vriend daarnaartoe. Ik had hem van tevoren verteld hoe ik over duivenkeurders denk en liefhebbers die zo twijfelachtig zijn dat ze de bevestiging over hun eigen duiven bij iemand anders zoeken.

Amper een uur later belde mijn vriend al op met weer een illusie armer. Al zijn duiven waren slecht beoordeeld door de duivengoeroe uit het noorden des lands.

Ik vind het een kwalijke zaak om iemands duiven zo af te kraken. Ik ben zelf op meerdere tophokken in Nederland en België geweest. Kreeg ik een topper in handen, dan zei ik dat. Kreeg ik een voddenbaal in handen, dan zei ik niets.

Ik heb op meerdere hokken verschil in duiven gezien qua bouw, pluim, ogen of wat dan ook. Onlangs nog bij Bas Verkerk, maar Bas is wel iemand de mand laat beslissen welke duiven goed en slecht zijn.

Hokken met uniforme duiven zijn hokken waar men op basis van persoonlijke voorkeur selecteert. Zelf selecteer ik mijn vliegduiven op basis van hun prestaties op vluchten. Dat er dan wel eens bakken leeg zijn in het weduwnaarshok, neem ik voor lief. Kweekduiven worden geselecteerd op basis van de kwaliteit van hun nageslacht. Alleen zomerjongen of bijgehaalde duiven moeten mij aanstaan op basis van persoonlijke voorkeur.

Zo kochten we op PIPA drie duiven uit de beste van Comb. Verbree. Toen de duiven arriveerden, zat er één – naar mijn mening – voddenbaal tussen. Deze duif stond open en stak los in elkaar. De andere twee waren plaatjes. Nu drie jaar later gaf die voddenbaal meerdere teletekstvliegers en die twee plaatjes niet één bruikbare prijsvlieger.

Dus zoals ik al vaker heb gezegd: het draait om de genen van een duif, vooral als ‘ie voor de kweek bestemd is. De bouw is dan zwaar ondergeschikt. Daarbij is het zo dat qua bouw vitesse of midfond duiven niet te vergelijken zijn met dagfond of ZLU duiven.

Dus iedere duivengoeroe die bij mij de beste duiven aan kan wijzen mag volgend jaar langskomen om mijn 150 gespeende jongen te reduceren naar 20 goede. Maar zit hij ernaast, dan publiceer ik dat om aan te kaarten wat voor kwakzalver hij is.

Wat de duivenkeurder uit het noorden betreft; ik heb geen verkeerd woord over wat de beste man doet. Iedereen mag een centje bijverdienen. Hoe mag ook iedereen zelf weten, maar breng slecht nieuws iets tactischer bij liefhebbers die hunkeren naar erkenning.

Spoelwormeitje

Het is nu enkele dagen na de behandeling en ik heb geen worm meer aangetroffen. Ik heb de hokken stevig uitgebrand, dus het zal vast een storm in een glas water zijn. Er zijn vorig jaar wel wat duiven bijgehaald en vliegers naar de kweek gegaan. Maar van wie dat spoelwormeitje was, geen idee.

Nieuw voedingssupplement

Ik ga een nieuw voedingssupplement testen wat op veel tophokken in België gebruikt wordt in de kweek. Het komt uit de Chinese markt, is bestemd voor menselijk gebruik en zit bomvol eiwitten en bouwstoffen. Het middel zou zorgen voor een goede, lange bevruchting van vooral oudere duiven, een spectaculaire kweek en opgroeien van de jongen.

We zullen zien of het verschil geeft. Ik heb in de loop der jaren tal van voedingssupplementen geprobeerd, waarvan alleen de oregano olie is overgebleven. Het heeft geen nut om te vragen welk product het is. Ik maak geen dingen op voorhand bekend. Misschien is het wel weggegooid geld.