Op een nette manier

In de afgelopen twintig jaar zijn meerdere liefhebbers met duiven van mijn hokken naar de top geklommen. Sommige hebben ze gratis gehad, andere hebben ervoor betaald.

Van de hokken die ik gratis heb geholpen, zijn er verschillende dollartekens gaan zien. Nazaten van die duiven die ze gratis kregen, werden en worden nog steeds voor veel geld verkocht. Onlangs zag ik een veiling in Dublin waar duiven uit die van mij voor 2.500 euro per stuk van de hand gingen.

Dan heb ik het nog niet over de liefhebbers die tegen mij zeiden dat ze toppers bij me hadden gehaald, maar daar in reportages over zwegen. En waarom? Ze hadden altijd nog eens bij me aan kunnen kloppen, nu nooit meer.

Jaren geleden ontving ik een mail van iemand uit Brabant: “mijn beste kweker is dood”. Een duif die hij hier in 2002 kocht. De beste man was in die jaren zelfs nationaal kampioen. Ik zag hem jaarlijks op prijsuitreikingen, maar nooit heeft hij één woord met mij of wie dan ook over die duif gerept.

Jan en ik hebben in 2014 duidelijke afspraken gemaakt. Ik zou hem aan de Friese top helpen en hij zou jaarlijks twee rondes eieren uit alle kwekers krijgen. Ieder jaar rollen daar enkele topduiven uit. Dit jaar de 3e, 4e, 6e en 8e nationaal Asduif, de 5e Asduif WHZB en meerdere teletekstwinnaars. Wil ik die terug hebben, dan kan ik ze zo ophalen. Geen één bewezen topper wordt hier namelijk verkocht.

Vandaag is Winner Witbuik (kleinzoon Young Witbuik) verkast nadat hij de 1e provinciaal won tegen 12.500 duiven. De twee superjongen uit Grey Millennium (broer Olympic Millennium) x Golden Ace blijven vliegen bij Jan. Door hun uitmuntende prestaties als jong (3e nationaal Asduif en 5e Asduif WHZB met twee teletekstvermeldingen) zijn dat kanshebbers voor de komende Olympiade.

Uiteindelijk draait het om duiven die het verschil kunnen maken. Je moet in je hok alleen duiven aan kunnen wijzen die iets deftigs hebben gepresteerd, vandaar dat ik niet veel oude vliegduiven wil. Het draait immers om de beste en niet om hokvulling.

Jonge duiven daarentegen kweek ik genoeg. Na zo’n vier maanden zijn die aantallen vaak al gehalveerd, maar oude duiven lopen twaalf maanden per jaar rond.

Overzicht is in de duivensport het belangrijkst. Eerder een duivin teveel dan een doffer tekort is hier het motto.