Kwaliteit

In de duivensport draait alles om de kwaliteit van je duiven. En ja, daar hoort natuurlijk een goede, uitgebalanceerde voeding bij. Er zijn nu eenmaal geen sporters die topprestaties kunnen leveren op alleen rijstwafels.

Het jaar 2019 gaat de boeken in als een seizoen met flinke verliezen bij de jonge duiven. Het rare is dat ik uit sommige koppels van de zes gekweekte jongen er niet één meer heb. Uit andere koppels daarentegen voldoen vier van de zes jongen. Ook bij Jan zijn het jongen uit dezelfde koppels die nog aanwezig zijn en voldoen.

Het wordt steeds moeilijker om betere duiven bij te halen. Ik had het hier nog met iemand over die vroeg waar in België hij goede duiven kon halen. Eigenlijk kon ik hem daar geen antwoord op geven. Ik heb er veel bijgehaald de laatste jaren, maar met slechts een enkeling ben ik geslaagd. Ik denk dat de gloriejaren voorbij zijn, ook in België.

Toen er nog stevig gepoold werd pakweg 15 jaar terug, zaten er in België hele goede duiven en werd daar hard geselecteerd. De laatste jaren worden er steeds meer verkocht, zitten steeds meer hokken overvol en ziet men in alles een goede of handel.

Ik kocht vijf jaar geleden een echte topper in België voor 75 euro. Afgelopen winter vroeg diezelfde liefhebber 1.500 euro voor een soortgelijke duif waarvoor ik hem vriendelijk bedankte. Zo snel kan het iemand in zijn bol slaan, schijnbaar.