Nog twee keer

Zaterdag de voorlaatste vlucht, het seizoen zit er dus weer bijna op. Het was een seizoen dat gekenmerkt werd door het weer. Ik denk zelf dat het weer in de toekomst de duivensport steeds vaker zal beïnvloeden of zelfs mede zal afbreken.

Het is aan de wijze mannen om hierop in te spelen. Het seizoen eerder beginnen en/of later eindigen, zodat we met slecht weer een weekend over kunnen slaan. Of door aftrekvluchten niet te spelen. Vluchten verleggen naar vrijdag of maandag bij extreme warmte, wind of neerslag. Minder duiven in de manden, kortere trainingsvluchten… Wie zal het zeggen.

Dat we hier in de nabije toekomst aan moeten geloven, staat vast. Dat we afstand moeten nemen van inversie en de duiven desnoods bij zonsopkomst moeten lossen met warm weer, lijkt mij ook een zekerheid. De duiven waren hier afgelopen weekend gekookt door de droogte en warmte.

Over de seizoensopbouw ben ik ook niet echt te spreken. Vluchten moeten iedere week 40 km langer worden en niet in één keer 100 km, vooral niet bij de jonge duiven.

Ik ben een voorstander van ledenbehoud in plaats van ledenwerving en denk dat het NPO zich daar ook meer op moet richten. Het creëren van eerlijkere kansen is dan ook een agendapunt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan afdelingen in de lengte leggen en niet zozeer in de breedte.

Verder een vorm van inkorfbeperking en nationale kampioenschapspunten alleen uit de afdelingsuitslagen halen in plaats van uit de vaak zwakkere Rayons met daarin een enkele topspeler. Desnoods alleen van de vijf of tien eerst aangegeven duiven de punten laten tellen, zodat ook de kleinere duivenmelker aan bod komt.

Bij de jonge duivenvluchten maximaal 60 duiven mee voor prijs, de rest als invliegduif waarmee men eventueel na de derde vlucht de groep eenmalig kan aanvullen. Bij de ouden maximaal 40 duiven voor prijs en de rest als invliegduif zou wat mij betreft een mooie oplossing zijn, maar of het ervan komt… Ik weet het niet.